‘Doe even niet zo idioot over een glaasje wijn.’

Pardon?! ik verslikte me bijna in mijn koffie (want het was pas half tien ’s ochtends, en hoewel ik het best zou willen, elke ochtend beginnen met een glaasje bubbels, is er ook nog zoiets als arbeidsmoraal en een hypotheek). Tegenover me zat mijn huisgenoot die mijn enthousiasme over het feit dat ik voor het eerst in mijn leven Yquem ging proeven niet begreep. Dat vond ik dan weer gek. Château d’Yquem, het beroemdste wijngoed ter wereld voor zoete witte wijn! Met Premier Cru Supérieur classificatie! Natuurlijk was ik bijkans hysterisch! Ik mompelde nog iets in de trant van ‘nee, cola, dát is pas opwindend!’ en een week later bevond ik mij in Sauternes, het wijngebied ten zuiden van Bordeaux. Daar woont Château d’Yquem namelijk.

Lekker dan: verrotte druiven
De wijnen van Sauternes zijn zoet en speciaal. Er zijn drie druivenrassen toegestaan: sémillion, sauvignon blanc en muscadelle. Tot zover niks bijzonders. Het opmerkelijke is dat de wijn gemaakt wordt van verrotte druiven. Say what?! Schimmel op druiven lekker?! Wel als de schimmel botrytis cinerea heet! Want van druiven die door deze edele rotting (porriture noble in het Frans) is aangetast, is bijna al het vocht verdampt en de wijn intens zoet en geconcentreerd van smaak.

Ja, dit is picture perfect, in Sauternes

To rot or not to rot, that’s the question
En of wijn maken in Sauternes niet lastig genoeg is, laat de botrytis zich niet dwingen. Sommige jaren werken gewoon niet lekker mee. Verder tast deze schimmel lang niet alle druiven op hetzelfde moment aan. Dat betekent dat de oogst hier niet per tros, maar druif voor druif voor druif plaatsvindt. Plukkers moeten worden getraind om het verschil tussen grijze rot (is niet ok) en nobele rot (joepie!) te herkennen. Op Yquem heeft elke groep plukkers een chef van het chateau die elk plukmandje controleert om te zien of de plukkers hun werk goed gedaan hebben. Wanneer zo de ‘aangetaste’ druiven zijn geplukt is het wachten en hopen dat de botrytis de andere druiven ook aantast. Enige tijd later gaan de plukkers weer de wijngaarden door om de volgende aangetaste druiven op te sporen.

Werken in de tuin van Château d’Yquem

Één glas per wijnrank!
Goedkope Sauternes bestaat niet. Als je in aanmerking neemt wat er allemaal nodig is om hier wijn te maken, is het een wonder dat er nog mensen zijn die dit willen doen: afhankelijk zijn van het weer en een onstuurbare schimmel. Deskundige plukkers onmisbaar. Meerdere arbeidsintensieve pluktochten noodzakelijk. En misschien nog wel het belangrijkste: een ridicuul laag rendement. Bij een ‘gewone’ witte wijn productie halen boeren rendementen tot 50 hectoliter per hectare. Bij Yquem is de gemiddelde opbrengst slechts 8 hectoliter per hectare. Dat komt neer op slechts één glas per wijnrank! En als de kwaliteit niet subliem is, wordt er geen Yquem gemaakt. Château d’Yquem is het summum van de Sauternes. Het is een van de wijnen die je een keer in je leven geproefd moet hebben. Die verleidelijke geur van gedroogde abrikozen en honing… Zo delicaat, zo extreem zacht, zoet en rond. En vooral zo mooi in balans. Een perfect samenspel tussen zoet en zuur.

DIT IS HEMELS.

Misschien kun je vast op zoek naar een suikeroom. Afhankelijk van de vintage (Yquem kan ongelofelijk goed ouderen) betaal je al gauw honderden euro’s – voor een half flesje that is.

Vloeibaar goud…

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!