Voor veel mensen (moi aussi) was het even slikken: het iconische Art Deco café Schiller, met de fijne brasserie aan het Rembrandtplein in Amsterdam, ging sluiten. Ervoor in de plaats gekomen is Restaurant The Gaia. Na een grondige restyling is het nieuwste project van Ferry van Houten (Het Bosch) open. 

Pleisterplaats voor kunstenaars

Bij Schiller had de tijd stilgestaan – en daarom kwam ik er zo graag. Een stap over de drempel en je kon de artistieke geur van weleer bijna opsnuiven. Schiller was dan ook lange tijd dé pleisterplaats van creatieve vogels in de hoogtijdagen van de Art Deco, tussen 1920 en 1939. En in alle jaren daarna bleef deze plek boeien. De hele inrichting (die bar! Die lampen! Die fauteuils!): prachtig en betoverend vond ik het. Een pareltje op het verder zo toeristische plein. 

Oriental Art Deco

Fast forward naar maart 2019. De prachtige Art Deco stijl van Schiller is in Restaurant The Gaia gelukkig behouden, maar dan wel met een Oosterse twist. Dat Oosterse geldt niet alleen voor de inrichting, maar ook voor de keuken. Er is een heel verhaal over het gebruik van de vijf Chinese elementen in het dinermenu. Zo staat hout voor fris zuur, vuur voor bitter, aarde voor zoet, metaal voor pit en water voor zout. Zelf ben ik nooit zo van dit soort storytelling, laat liever de gerechten spreken denk ik dan. Gelukkig gebeurt dat ook.

Prachtige gerechten

De bediening is ongelofelijk hartelijk, gastvrij en enthousiast en de gerechten uit de keuken van chef Ayt Erdogan (Tante Koosje, El Qatarijne), stuk voor stuk een mengeling van de Mediterrane en Oosterse keuken, zijn prachtige plaatjes. Kleurrijk, kruidig en vol van smaak. En dat begint al met de amuses. De eerste (linksonder) is een tostietje met mascarpone en gerookte paling. Een heerlijke bite, knapperig van buiten, zalvend zacht van binnen. Daarna volgt een prachtig gerechtje (rechtsonder) van drie bereidingen van wortel met curry. Wederom heel smaakvol en met een lekkere kick. Origineel is ook het vegetarische gerecht van Turkse kaas in gesponnen tarwe.*

Spaanse Godello

De witte huiswijn van Restaurant The Gaia is een Spaanse Godello. Onthoud die naam, want de aromatische (perzik, amandelen) frisse (limoen), kruidige en mineralige wijn uit Noordwest-Spanje is herontdekt en gaat het helemaal maken. De godello-druif wordt ook wel ‘het witte goud van Spanje’ genoemd, ik bedoel maar. De gelijknamige wijn past bij veel gerechten, ook kruidige en rijkere. En zoals te verwachten bij een kruidige, Oosterse keuken: je vindt ook wijnen uit Libanon (van het beroemde Chateau Musar (hier lees je er meer over) en Chateau Roslane uit Marokko op de kaart. Leuk!

Sexy cocktails

Last but not least een shout out naar de verrukkelijke cocktailkaart. Zeker proberen: de Porno Martini, alleen om de naam al. Maar wees gewaarschuwd, want deze tropische cocktail vol passievrucht en vodka doet z’n naam eer aan: na een paar slokken waan je je in de Caraïben en wil je, bij voorkeur butt naked, de zee in rennen. Wat ik maar wil zeggen: gelukkig staan er ook alcoholvrije cocktails op de kaart. Zodat je schaamteloos nog eens terug kunt komen. Voor een verfrissend kopje thee in de serre bijvoorbeeld. De lekkerste thee die ik ooit dronk. (*Met Hendrick’s gin, waardoor ik vergat een foto te nemen van dat originele Turkse gesponnen tarwe met kaas gerechtje. Oops!)

Restaurant The Gaia | Rembrandtplein 26, Amsterdam 
Openingstijden: zondag – donderdag 11.00 uur – 23:00 uur | vrijdag – zaterdag 11:00 – 02:00 uur. In het weekend is er live muziek van de DJ én bediening. 

Nog meer nieuw & hot in Amsterdam, van een restaurant waar je alleen mag dineren als je wordt uitgenodigd door de chef zelf tot een fluffy pizza place, je leest het hier.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!