Een restaurant waar je alleen mag dineren als je wordt uitgenodigd door de chef zelf tot een fluffy pizza place. Trommel je favoriete disgenoten maar vast op, want deze goednieuwe of gerenoveerde Amsterdamse zaken zijn of gaan binnenkort open.

nNea

Het Napolitaanse restaurant nNea is zo fresca, dat de nieuwe website nog niet klaar is. Wel kun je het menu vast begluren vanachter je beeldscherm en ja, dan wil je eigenlijk meteen op je fiets springen. Want die pizza’s klinken devine! En als je dan door de Bilderdijkstraat in Amsterdam fietst, is het nieuwe nNea, met felblauwe gevel, niet te missen. Verwacht geen gewone pizzeria: met eeuwenoude tradities als basis voegt de nieuwe generatie deegmeesters van nNea een vleugje scheikunde toe om het ideale pizzadeeg te creëren. Wat dat betekent? Onder andere dat het deeg 38 uur moet rijzen voordat er een pizza van wordt gemaakt. En die is fluffy, not crunchy. Erbij? Een bijpassende wijn uit Campanië, uiteraard.

Naylor’s

De telefoons moesten worden ingeleverd, notities maken was niet nodig. Of was het verboden? Hoe dan ook, het jaar had culinair niet beter kunnen beginnen dan met een uitnodiging door de chef van Naylor’s zelf. In het hart van de keuken van Vermeer heeft sterrenchef Chris Naylor hier zijn eigen mini-restaurant gecreëerd. Eerder fluisterde hij al eens dat hij dat altijd had gewild, maar nooit durfde: van vaste dienst naar eigen ondernemer. En met Naylor’s heeft hij hiermee een soort eigenwijze tussenvorm gevonden. Bij hem aanschuiven in zijn one-table restaurant kan alleen op uitnodiging van de chef zelf. Of door hem te bellen. Met een beetje mazzel ben je welkom. En beleef je de avond van je leven – zonder ook maar iets vast te leggen, hoe verfrissend is dat. (Toch vast een indruk van Chris’ culinaire strapatsen? Hier lees je waarom ik fan van Vermeer ben).

menukaart van restaurant Naylor's
Geen foto’s, geen notities, wel een eigenzinnige menukaart als herinnering aan een waanzinnige avond

NENI

Vorig jaar zomer ging ik naar de pop-up van NENI in Amsterdam en ik was meteen verliefd (dat lees je hier). Ik kon niet wachten tot de echte NENI opende. Dus kleine polonaise, want onlangs was het zover. Ik was blijkbaar niet de enige die hier reikhalzend naar uitkeek, want zelden trok een restaurantopening meer bekijks. NENI is dan ook een fenomeen, dat zo’n 10 jaar geleden in Wenen ontstond en inmiddels meerdere vestigingen heeft. De combinatie van de rijke, Oostmediterrane keuken gecombineerd met de levendige en informele setting die de Molcho familie weet te creëren, is razend populair. De Amsterdamse NENI huist in de iconische Citroëngarage aan het Stadionplein. Het is nogal een ruimte om te vullen, en dat doen ze slim. Onder het restaurant zit zich een deli met eigen bakkerij (koop dat zuurdesembrood!) en boven het restaurant vind je bar The Lemonman. Ga snel en geniet van de overvloed aan groentes, uiteenlopende mezze en geweldige dips om het verrukkelijke huisgemaakte zuurdesembrood en focaccia’s royaal doorheen te vegen. 

Brasserie De Roode Leeuw 

Niet nieuw, wel vernieuwd: deze maand opent De Roode Leeuw na een renovatie van twee jaar, opnieuw haar deuren. En dat is goed nieuws. Niet alleen omdat de serre aan het Damrak het oudste terras van Nederland is, maar ook omdat de kenmerkende keuken van De Roode Leeuw hartstikke Hollands is. En de Dutch Cuisine is momenteel helemaal hot. (Zo at ik onlangs bij het kakelverse Carstens, waar de Hollandse happen en wijnen me om de oren vlogen – en dat lees je hier). Verwacht geen doorsnee stamppotjes, maar haute cuisine. Zoals een verfijnde huzarensalade met runderborst en quinoa, Hollandse boerderij-eend met pompoen en chorizo en een dessert van rode biet en ontbijtkoek toe. Mmm, lekker!

The Gaia

In maart opent The Gaia aan het Rembrandtplein. Met een lounge, restaurant en (late night) bar eet je hier een mix van Oosterse en Mediterrane gerechten. De inrichting belooft nogal wat: moderne, stedelijke luxe vermengt met de warmte van Zuid-Europa en het kleurenpallet van een Oosterse markt. Hieronder zie je een sneak preview van het interieur. Nog even geduld voordat we het eindresultaat mogen zien. Exciting!

The Food Department

 In mei opent The Food Department in het Magna Plaza haar deuren. De prachtige foodhal komt op de tweede verdieping van het voormalig postkantoor. Hier kun je straks zeven dagen per week, van tien tot tien, terecht bij 15 foodstands en verschillende (cocktail)bars, een biergarten en een koffie corner. De exacte namen en rugnummers zijn nog een verrassing. Wel bekend is het fantastische uitzicht op de Nieuwe Kerk, de Nieuwezijds Voorburgwal, en de Spuistraat.

Ook leuk: de Spirited Union Distillery 

Begin maart mag Amsterdam, nou ja Nederland, zich gelukkig prijzen met de allereerste rum distilleerderij. De Spirited Union Distillery is het hoofdkwartier van Union 55. De rum die, geïnspireerd door Michelin-chefs en internationale mixologists, is geïnfuseerd met zeezout en botanische kruiden. Het proces van infuseren duurt 55 dagen, vandaar de naam. Met de Spirited Union Distillery opent gelijk de Union Experience waar je de spirit van ketel tot fles kunt volgen, een eigen fles kunt distilleren en kunt deelnemen aan cocktailworkshops. En lekker duurzaam; de Spirited Union Distillery draait compleet op zonne-energie. Daar moet op gedronken worden!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!