Maandag 11 tot zondag 17 maart staat Amsterdam volledig in het teken van cocktails én mocktails tijdens de Amsterdam Cocktail Week (ACW). Van workshops tot het drinken van speciale ACW-cocktails: boek snel je tickets, want leuker en leerzamer wordt het niet, deze maand.

ACW masterclasses

Maar liefst 44 toonaangevende Amsterdamse bars houden er tijdens de ACW een druk programma op na. Overdag zijn er uiteenlopende seminars, workshops en masterclasses. Van een masterclass Whisky Blending & Tasting in Bluespoon Bar van het Andaz hotel (zie ook de ACW suggesties hieronder) tot een workshop Martini’s maken in Pulitzer’s Bar. Tip van de sluier: dit is hét ontmoetingsmoment met ’s werelds kleinste martini: de Tini Martini. Het ini-mini-tini-martini-moment wordt begeleid door microscopische spelletjes en een concert op een mini piano. Mini leuk of heel leuk? Ik denk het laatste. Vooral ook omdat de limited edition Hendrick’s Orbium zijn opwachting maakt. Check het Facebook event voor verdere informatie.

Spectaculaire cocktail tijdens ACW
Spectaculaire cocktails, daar draaien ze tijdens de ACW hun hand niet voor om

Cocktailtrends 2019

Dit jaar zijn er een aantal opvallende cocktailtrends die tijdens de ACW in de spotlight staan. Zo wordt duidelijk dat ‘premium mixing’ steeds belangrijker wordt in cocktailbars, waarbij de beste spirits worden gebruikt in combinatie met mixers. Ook besteden bartenders ruimschoots aandacht aan de low-alcohol en alcoholvrije cocktailvarianten en krijgen jenever, rum en Mexicaanse distillaten als tequila en mezcal een podium. 

Hepple Gin en Artisan tonic
Premium mixing: top spirits vragen om topmixers

Duurzaamheid
Ook opvallend: duurzaamheid staat dit jaar hoog op de kaart van ACW. Denk aan alternatieven voor wegwerpplastic en hergebruik van ingrediënten voor lagere food-waste. En die synergie tussen de bar en de keuken levert niet alleen besparingen op, maar ook culinaire hoogstandjes in het cocktailglas. Zoals bij Bluespoon, met hun befaamde Close the Loop.

Maar ook tijdens de ACW zijn de mannen van deze prachtige bar actief. Barmanager Martin Eisma en executive chef Sander Bierenbroodspot are stirring things up met Chivas Regal en Seedlip deze maand. Van cocktail pairings tot masterclasses.

ACW: 3 topsuggesties

UP CLOSE & PERSONAL MET DE MASTER BLENDER VAN CHIVAL REGAL  
Maandag 11 maart en dinsdag 12 maart van 18.30 – 20.00 uur
Bij Bluespoon begint de ACW meesterlijk met niemand minder dan Colin Scott, de Master Blender van Chivas Regal, die speciaal voor deze gelegenheid is ingevlogen. Vraag deze wandelende whisky- encyclopedie het hemd van het lijf onder het genot van een aantal zeer exclusieve whisky’s die hij laat proeven. Kaarten kosten € 25 en zijn verkrijgbaar voor maandag en dinsdag.

ACW penthouse Andaz Amsterdam
De Whisky Experience vindt plaats op het grootste privé-hotelterras van de stad

THE CHIVAS SUITE OF DISCOVERIES
Woensdag 13 maart van 19.00 – 24.00 uur
Ontdek the Suite Life in Chivas Suite of Discoveries. In het speciaal voor de ACW gereserveerde penthouse van het Andaz (met het grootste privé-hotelterras van de stad) vindt dé Whisky Experience van de ACW plaats. Dool door de verschillende kamers van de suite, die speciaal voor deze gelegenheid gedecoreerd zijn, en ontdek ondertussen de unieke ‘Chivas Expressions’. Het terras, de DJ en het uitzicht over de stad completeren de VIP-vibe. De Early bird kaarten kosten € 37,50 (inclusief Bluespoon bites en een welkomstcocktail). Kaarten zijn hier te koop.

NOLO MAD HATTER’S BRUNCH
Zondag 17 maart van 12.30 – 16.00 uur
Na een week cocktails bingen is een balansdagje wel lekker. Daarom is er zondag een speciale NoLo editie van de Bluespoon’s Mad Hatter’s Brunch in samenwerking met Seedlip. Barmanager Martin schudt cava cocktails met een laag alcoholpercentage en een aantal signature non-alcoholische Seedlip cocktails uit zijn mouw, chef Sander maakt er een aantal lekkere bites bij. Reserveren kan hier.

Alvast in de stemming komen? Hier lees je hoe je de lekkerste Bloody Mary maakt. 100% succes garantie!


Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!