Na de sissende plop van een net geopende fles champagne volgt het uitschenken. In een champagneglas uiteraard. Maar welk champagneglas is het beste? Zes glazen om uit te kiezen (en één om links te laten liggen). 

1. Lehmann Jamesse Grand Champagne champagneglas
Philippe Jamesse is sommelier van het iconische sterrenrestaurant Crayères in de Champagne en ieder champagnehuis wil op zijn wijnkaart staan. Die statuur leverde hem een mooie klus op: het ontwikkelen van een champagneglas. Een flûte? Mais non! Champagne is een bijzondere en complexe wijn en vraagt om een passend glas, dat de aroma’s en smaak nog meer tot hun recht laat komen. De Jamesse-glazen zijn niet alleen wonderschoon en licht in gewicht; belangrijker is de vorm, die voor een meesterlijke beleving zorgt.

Naast de exclusieve en prijzige mond geblazen versie (€ 29,75), is er ook een fijn geprijsde machinale versie te koop.
€ 9,75 p/s, brouzje

3 lehmann champagneglazen in een hand

2.Villeroy & Boch Grand Royal Platinum Champagneglas
Mond geblazen en van het fijnste kristal zijn deze geslepen glazen niet alleen perfecte champagne begeleiders, maar ook nog eens, geïnspireerd op vintage barware, een lust voor het oog. Met het platina behangen randje word je in één keer gecapituleerd in een hotellounge van de The Great Gatsby. Een tafel als een filmset? Uit dezelfde serie zijn ook prachtige wijn- en waterglazen beschikbaar.
€ 49,90 p/s, Villeroy & Bosch

Kristallen Villeroy & Bosch champagneglas

3. Darsonville champagneglas
Niet voor niets wordt dit glas door top restaurants als Le Cinq van het Four Seasons Hotel George V in Parijs gebruikt voor hun mooiste champagnes. Want kenners zijn het er unaniem over eens: dit door James Darsonville ontworpen glas is niet alleen het beste witte wijnglas, maar ook het beste glas voor Champagne. Mond geblazen, loodvrij én met gezandstraalde bodem. Dit zorgt ervoor dat de ‘trein van belletjes’ op deze plek ontstaat. De sterk taps toelopende vorm van het glas maakt de aroma’s van de wijn extra krachtig. 
€ 37,50 p/s, edwines.com

champagneglas met rose champagne en kleine belletjes

4. Zalto champagneglas
Nog zo’n geliefd staaltje glaswerk onder sommeliers en wijncritici: de kristallen mond geblazen en ultralichte glazen van het Oostenrijkse Zalto. Het bedrijf liet zich bij het ontwerp inspireren door heuse kosmische parallellen voor een ultieme smaakbeleving. Hoe? De curven van de glazen zijn gekanteld op hoeken van 24, 48 en 72 graden, in overeenstemming met de hellingshoeken van de aarde. Niks nieuws overigens, de oude Grieken en Romeinen gebruikten dit triumviraat van hoeken al voor het bereiken van een betere smaak. Rare jongens, die Romeinen? Proef en oordeel zelf! Ondanks dat ze zo dun zijn, zijn Zalto glazen ijzersterk. Extra pluspunt: ze kunnen in de vaatwasser. 
€ 33,40 p/s, pasteuning

prachtig hoekig champagneglas van Zalto

5. Riedel Veritas champagneglas
De smaak van wijn wordt door diverse factoren beïnvloed, waaronder de temperatuur waarop de wijn geserveerd wordt. Maar ook het glas waaruit je het drinkt is zoals gezegd van belang. De familie Riedel ging nog een stapje verder en ontwierp glazen voor specifieke druivenrassen. Het karakter van een chardonnay vraagt nu eenmaal om een ander glas dan een cabernet sauvignon, zeggen ze bij Riedel, vandaar hun ‘Grape Varietal Specific’ glaswerk om de smaken en aroma’s van iedere wijn optimaal tot hun recht te laten komen. Riedel, wie is er niet groot mee geworden? Topglazen!
€ 49 p/p, de Bijenkorf

gevuld champagneglas van Riedel

6. Libbey Speakeasy champagneglas
Naar verluidt zijn de ouderwetse coupeglazen gebaseerd op de bustemaat van de onfortuinlijke koningin Marie-Antoinette. Helemaal hipsterproof, these days. Libbey vernoemde zijn coupes naar Speakeasies, de illegale bars die tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig dé manier waren om toch nog alcohol te drinken. Tegenwoordig slaat de term op het creëren van een retro-omgeving uit deze tijd, met cocktails van topkwaliteit. Een champagnecocktail is dan ook een razend goed idee in dit glas. Stijlvol en lekker.
€ 17,75 p/s, de Bijenkorf

coupe champagneglas van Libbey

Het perfecte champagneglas
Het brede scala aan geuren, smaken en kleuren van een goede champagne smeekt welhaast om eersteklas glaswerk. Om een glas dat de pareling van de wijn goed weergeeft. En een beetje liefhebber wil de wijn kunnen besnuffelen om zo de aroma’s te vangen. Het ideale glas zorgt hiervoor. Ook werkt een goed glas als een glijbaan, waardoor de wijn perfect de mond in zoeft. En last but not least: esthetiek aan tafel: het perfecte glas is niet alleen functioneel, maar ook een tafelsieraad. Glas gekozen? Schenk ‘m niet in één keer vol, maar vul het glas regelmatig aan met koele bubbels. Zo blijven de belletjes behouden. Cheers!

No-go glas
Voor een slobber prosecco kan het: een ouderwetse flûte. Maar voor een beetje champagne is het een no-go. Het hoge en smalle glas heeft het effect van een platte billen broek. Het ontneemt alle lust. In dit geval doordat de kwieke aroma’s links en rechts je neus passeren. Zonde!

Nu je weet welk glas het beste is voor jouw bubbel, lees dan ook waarom rose champagne zo geweldig is om bij te eten.

glas rose champagne Armand de Brignac
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!