Toen apotheker John Styth Pemberton uit Atlanta in 1886 wat experimenteerde met plantenextracten in het keukentje achter zijn drogisterij, kon hij nooit bevroeden dat hij bezig was een van de meest iconische drankjes ter wereld te fabriceren: Coca-Cola. Bedoeld als alcoholvrij alternatief voor het destijds zeer populaire (medicinale) drankje Vin Mariani, dat onder meer bordeauxwijn en coca-extracten bevatte.

De man die ons aan Cola hielp

Pemberton verving de wijn door een extract van kolanoten (bitter, cafeïne) en suikersiroop. Ook de cocaïne die oorspronkelijk in het drankje zat, verdween uit de receptuur. Het geheime ingrediënt van Coca-Cola, 7X genaamd, is altijd in nevelen gehuld gebleven. Er schijnen maar een paar mensen ter wereld te zijn die het mysterie achter 7X (een combinatie van verschillende natuurlijke smaakstoffen) kennen – het beroemde bedrijfsgeheim wordt angstvallig bewaard in een bankkluis in Atlanta.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!