Sorry guys! Het volgende nieuws is misschien wat lastig te verteren. Maar wetenschappelijke studies hebben het bewezen: vrouwen kunnen subtieler geur- en smaakkenmerken herkennen dan mannen. Dat maakt haar dus een betere proever.

Probeer vooral niet een zwangere vrouw onder tafel te proeven – zij proeft het beste; al haar zintuigen, dus ook haar reuk en smaak, staan in deze periode namelijk op scherp.

10.000 verschillende geuren
Smaak en proeven; er worden vele wetenschappelijke studies aan gewijd. Want proeven is een ingewikkeld proces, waarbij de zintuiglijke informatie van onze mond, neus en ogen in onze hersenen belandt, waar we, ook op grond van eerdere ervaringen, bepalen wat we van de smaak vinden.

Goed proeven betekent dat je geuren, smaken en mondgevoel kunt herkennen. Daarbij moet je alle zintuigen inzetten: je ogen en neus (mensen kunnen ongeveer 10.000 verschillende geuren waarnemen), maar ook je hele mond.

En 2000 tot 5000 smaakpapillen
In je mond komen een hoop smaakaspecten aan bod, bijvoorbeeld of iets strak, romig of peperig is. Op onze tong bevinden zich ongeveer 2000 tot 5000 smaakpapillen. Elke papil heeft tientallen smaakreceptoren met kleine smaakhaartjes, die bij elke hap of slok die we nemen signalen naar de hersenen sturen. Je tong neemt verschillende smaaksensaties waar als zout, zuur, bitter, zoet en umami (‘hartigheid’, komt onder meer voor in (oude) kazen, champignons en sojasaus).

En je tong neemt, samen met je gehemelte, wangen en tandvlees, gevoelssensaties waar, zoals textuur en tannine, maar ook bijvoorbeeld bubbeltjes in mousserende wijn. Los van de zintuiglijke informatie van je ogen, neus en mond, speelt ook andere zintuiglijke informatie een rol bij smaakbeleving, waaronder verwachtingen die vooraf aan het proeven ontstaan (je ziet de hoge of juist lage prijs van de wijn) of een bepaalde geur die een prettige of onaangename herinnering oproept. Geur = emotie!

Maar het goede nieuws is: hoe meer je proeft, hoe beter je erin wordt! Trek er nog maar eens eentje open dus. Proost!

 

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!