Bezoek je Sicilië, dan kun je letterlijk niet om wijn heen; het eiland ligt vol met wijngaarden. De meest aangeplante rode druif is de nero d’avola. En de gelijknamige wijn die ervan wordt gemaakt? Dat is de koning onder de Siciliaanse wijnen!

Lokale druiven rulen hier
Sicilië stond heel lang helemaal niet bekend om z’n kwalitatieve wijn, zoals bijvoorbeeld Piemonte en Toscane dat deden. Er werd op het prachtige eiland dan ook lange tijd schrikbarende hoeveelheden bulkwijn geproduceerd. Maar das war einmal. Sicilië heeft een schat aan geweldige lokale druivenrassen als nero d’avola in huis en maakt daar hartstikke lekkere kwaliteitswijnen van.

Nero d’avola heeft geen moeite met de Siciliaanse zon

Out and proud!
Zijn naam verwijst naar het Zuid-Siciliaanse plaatsje Avola, waar ze allang wisten dat ze met een toppertje te maken hadden. Toch werd de druif vroeger vooral gebruikt in wijn blends om een diepere kleur en rijpingspotentieel mee te geven. Op het etiket zag je de druif dan ook zelden prominent vermeld. Ook das war einmal! Tegenwoordig worden er heel veel wijnen uitsluitend met nero d’avola gemaakt, over het hele eiland, en trots prijkt zijn naam op het etiket.

Nero d’avola wordt vaak vergeleken met syrah
De krachtige indruk die – laten we ‘m liefkozend nero noemen – achterlaat, met z’n smaken als zoet donkerrood fruit, kruidnagel en peper, maakt dat ‘ie vaak wordt vergeleken met syrah. Deze druif vind je overigens ook veel op Sicilië aangeplant. Het zijn beide druiven die goed tegen de hitte kunnen, en dat komt mooi uit in de bakoven van het Italiaanse zuiden.

Terroir, ook daar
Nero kan trouwens overal op Sicilië anders smaken. Dat hangt af van het terroir. De bodem, ja. Maar terroir is meer dan dat. Klimaat speelt ook een heel grote rol (zoals de Afrikaanse wind, die op sommige plekken een woestere invloed heeft dan op andere plekken), de invloed van de wijnboer en de wijnbereiding. Sommige producenten gebruiken hout, anderen juist niet. Die streven een lichtere stijl na, met frisse rood-fruitaroma’s en iets kruidigs. De verschillen in smaak ontstaan niet alleen door de verschillen in wijnmaakfilosofie of die tussen wijngaarden. Nero is een oude druif en er zijn verschillende klonen in omloop. Alle hebben hun eigen karakteristieken. En dat maakt deze druif nóg leuker!

Wijngaarden, overal wijngaarden vol nero d’avola!

Dus trokken we een flesje open…
Kersen en kruiden in de hoofdrol! De eerste indruk van Donnafugata Sherazade 2016 [ € 14,25 | fattoria.nl ] is nogal krachtig, maar deze koningswijnen heeft een zacht karakter. De levendige tannines worden mooi in balans gehouden door goede zuren en veel sappig fruit. Het prachtige, oosterse duizend-en-één-nacht sprookjes-etiket én de lekkere pittige afdronk maakt ‘m perfect bij een linzensalade – met kruiden uit het Midden-Oosten.

Nero d’Avola & linzen: een match made in heaven!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!