Vroeger werd je als man meewarig aangekeken als je rosé bestelde. Een pussy-drink. Leuk voor huisvrouwen. Limonade met alcohol. Een beetje wijnkenner haalde er zijn snobberige neusje voor op. Brad Pitt wist wel beter. Hij drinkt niet alleen rosé, hij helpt ook bij het maken ervan. Bij Château Miraval. In de Provence, het mekka van de rosé.

Brangelina

En zo kan het zijn dat mensen bij het horen van de naam Miraval niet meteen denken aan de familie Perrin, ook geen onbekende naam overigens, maar aan Brangelina. Want hoewel Brad Pitt en Angelina Jolie ondertussen zonder elkaar door het leven gaan, is hun naam nog altijd aan de wijn verbonden. En dat zit zo.

Van Hollywood Hills naar Correns in Provence

Toen alles nog cookies and eggs was tussen Brad en Angelina vertoefden ze regelmatig met hun kinderschare in de Provence. Prachtige omgeving, mooi weer en bovenal lekker rustig. Paparazzi kwamen er niet, en toen ze wel kwamen, werd daar door de Franse politie meteen korte metten mee gemaakt. En zoals dat gaat als je veel geld hebt: waarom zou je iets huren als je het ook kopen kunt? Et voila. Met hun aanschaf van Château Miraval in Correns, dat grappig genoeg al een beroemde geschiedenis kent door de inpandige muziekstudio waar onder andere Pink Floyd, AC/DC en Sting hun muziek opnamen, hadden grootgrondbezitters Brad en Angelina er ook in een keer 50 hectare wijngaard bij.

Château Miraval
Château Miraval

Hartstikke sexy natuurlijk, je eigen wijn, maar van wijnmaken hadden ze niet zoveel kaas gegeten. Ze gingen op zoek naar iemand die dat wél heeft – en al snel kwamen ze terecht bij de familie Perrin.

Brad Pitt wijngaard Miraval
Marc Perrin & Brad Pitt: het beroemde duo van Miraval

Claim to faim

De familie Perrin is geen onbekende in de wijnwereld. In de zuidelijke Rhône maken ze al generaties lang de meest verrukkelijke wijnen, zoals in Châteauneuf-du-Pape, waar hun beroemde Château de Beaucastel ligt. (En waarom Châteauneuf-du-Pape’s zo ongelofelijk lekker zijn kun je hier lezen). Toeval of niet, bij Perrin liepen ze al een tijdje rond met het idee om in de Provence rosé te gaan maken. Zo kwam de bescheiden wijnfamilie ineens in Hollywoodkringen terecht. Tuurlijk, het echte wijn maken doet de familie Perrin zelf. Maar vooral Brad Pitt is nauw betrokken bij het hele wijnmaakproces. En vroeg je je nu af wie na de scheiding het Franse domein kreeg? De kinderen. Genoeg over Brangelina, want hoe smaakt Miraval rosé eigenlijk?

Miraval rosé in koeler
Even koelen en genieten maar! @Silvan Provoost

Château Miraval Rosé 2018 

Glamour verhaal: check, mooie fles: check, prachtige lichtroze kleur: check. Maar ook de smaak van Château Miraval Rosé 2018 is dik in orde. Sterker nog, die is chique en onweerstaanbaar sexy met de geur van vers fruit enerzijds en de frisse zuren en zachtheid anderzijds. Precies zoals een rosé hoort te smaken. Frisfruitig, zacht en met een sappig mondgevoel. Het is een wijn die zowel kenners als liefhebbers kan bekoren.

Fruit de Mer Miraval
Rosé met fruit de mer: gevalletje handschoen/hand @Silvan Provoost

Rosé voor luxe poezen

Voor Perrin & Pitt hield hun rosé avontuur niet op bij hun Château Miraval Rosé. Na zes jaar peinzen, proberen en proeven, werd onlangs Château Miraval Muse de Miraval 2018 gelanceerd. Een top- én micro cuvée, gemaakt van grenache en rolle, afkomstig van de twee beste en oudste wijngaarden van Château Miraval. Er zijn slechts 2000 (Magnum)flessen gebotteld. En dat is dan voor de hele wereld… Mocht je er één kunnen bemachtigen: Muse de Miraval kost minimaal 250 euries de fles (even afhankelijk van waar je ‘m scoort). Een joekel van een prijs, maar daar krijg je dan ook een heerlijke rosé voor, in een prachtige fles: mineraal, fris en elegant – en dus geen blockbuster van een wijn, wat je zou verwachten voor zo’n bedrag. En nu je het toch breed laat hangen, bestel er dan gelijk een plateau fruit de mer bij: een match made in heaven!

Muse de Miraval rosé

Rosé aan tafel is een feestje

Hoewel we in Nederland rosé eigenlijk alleen maar drinken zodra de zon gaat schijnen, is rosé veel meer dan een terraswijn. Het is een serieuze wijn waar je serieus bij kunt eten. Dat geldt overigens niet alleen voor de rosé uit de Provence, maar ook voor de witte wijnen die hier vandaan komen. Wit uit de Provence?! Mais oui! Rosé mag dan synoniem zijn met de Provence, er wordt hier ook geweldige witte (en rode) wijn gemaakt. Zoals de Miraval Blanc Coteaux Varois 2016. Deze wijn is bijna helemaal gemaakt van rolle, de koningin van de Provence, beter bekend onder de naam vermentino. En rolle geeft de wijn een verrassend frisse, minerale smaak. Echt een aanrader voor als je ook eens wat anders uit de Provence wilt proberen. Al blijft een kakelvers glas koele rosé in de zomer misschien wel het allerlekkerste dat er is…

wijn proeven
Beproefd & besnuffeld en zeer gewaardeerd! @Silvan Provoost

Miraval wordt geïmporteerd door Wine & Spirits en is onder andere hier verkrijgbaar. Liever uit drinken? Bij The Harbour Club staat Miraval op de kaart – en zelfs in enorme uitvoeringen!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!