Dat chef Schilo van Coevorden van Taiko Restaurant in het Amsterdamse Conservatorium Hotel nog geen ster heeft, is mij al jaren een raadsel. Deze man is een absolute held, en niet alleen met vlees en vis, maar ook vegan weet hij te verrassen. Zijn Vegan Omakase is een explosie van smaken, texturen en kleuren.

Chef Schilo. Geef de man eens rapido wat sterren!

Laat dat maar aan de chef over

Je vraagt je natuurlijk af wat Vegan Omakase in hemelsnaam betekent. Wel nu, dit: bij een Omakase menu laat je het aan de chef over. Je kiest niet zelf gerechten van de kaart, maar de chef kiest voor jou een perfect samengesteld (verrassing)menu. Simpel gezegd: het chef’s menu. Maar dan op z’n Japans. Wat in veel gevallen ook betekent dat je een veelvoud aan gerechten krijgt. Bij Schilo zijn dat er negen. Maar je zou ook kunnen zeggen 18, want bij ieder gerecht zit er wel een klein gerechtje bij. En dus allemaal plant-based!

vegan omakase koolrabi
Met een stokje wip je ze eruit, de kleine puntzakjes van koolrabi met rabarber-ponzu en fijngesneden shiso. Bitter, fris, knapperig en bovenal: intrigerend!

Spring is in the air!

Schilo is gek op experimenteren met groenten en kruiden en de lente is het perfecte moment om groenten in de spotlight te zetten. Het menu bij Taiko heet overigens voluit: Vegan Hanami Omakase. Het is een ode aan de Japanse lente, die in teken staat van ’s werelds kleurrijkste evenement: Hanami. En dit laatste staat voor ‘het kijken naar de kersenbloesem’ en de schoonheid én vergankelijkheid van het leven. Wat mij betreft is dit net zo prachtig als de gerechten die op tafel komen.

Seaweed pizza

Zoals onderstaand gerechtje, de Seaweed Pizza. Flinterdunne ‘pizza slices’ die een perfecte knapperige bite combineren met een heerlijke frisse ziltigheid. Dat komt mede door de Salty Fingers, de plant die in je mond uiteen knapt en een smaak achterlaat alsof je per ongeluk een slokje zee hebt genomen.

Vegan Omakase seaweed pizza bij Taiko
Seaweed pizza, gedecoreerd met de groene Salty Fingers
vegan Omakase sea kale
Lange aardappelchips met dipsaus

Al die verschillende texturen!

De pizza wordt vergezeld door ‘Sea kale’: gefrituurde reepjes aardappel die je dipt in een waanzinnig lekkere saus van olie en spirulina en krokante reepjes nori. Onze monden zijn zwart van de nori, maar wat zou het! Met onze vingers likken we de laatste restjes van de saus op, dit is zo lekker! Wat ook zo fijn is, los van de smaak, zijn alle verschillende texturen. Van knapperig tot zalvend zacht en aller er tussenin.

Van fris naar aards

En zo bouwt het menu zich op van frisse naar aardse gerechten. Van Iced Tom Kha Yen (een briljant gerecht van avocado-ijs met cashewnoten, gedroogde zwarte bonen en Thaise basilicum) naar Nederlandse asperges met gefrituurde zoete aardappel sliertjes, tot ‘Silken Tofu’ met Szechuan Aubergine. Niets is wat het lijkt en alles is te mooi om op te eten. En check ook even het prachtige, speciaal voor Taiko in Japan gemaakte servies!

wortel tartaar met wasabi
Tartaar van wortel en wasabi. Zoet en pittig en perfect in balans.
Gevulde shiitake bij Taiko's Vegan Omakase
Gevulde shiitake, geserveerd op een rots met shiitake: bijzonder!

Sake van zeewater

Japans zonder sake is als curryworst zonder bier. Lekker, maar het kan lekkerder. Probeer daarom ook zeker een sake bij je menu. Ik dronk de Taiko No Izanai (2011), een sake gemaakt met… zeewater! In tegenstelling tot de sterke geur doet vermoeden is de sake zijdezacht, bijna fluweel. Waanzinnig! En een perfecte match met de Seaweed Pizza.

Voor vegan-smokkelaars

Het negen gangen quilt-free Vegan Omakase diner kost € 85. Door de aardse smaken en Schilo’s creatieve kookstijl is vlees absoluut geen gemis. Maar vind je all vegan net iets té spannend? Dan kun je het menu aanvullen met Black Cod of Black Angus entrecote (voor een meerprijs van € 20). Het menu staat tot 31 juli op de kaart. Reserveren kan via Taiko.

Sakura Mochi Vegan Omasake
Sakura Mochi: een wonderschoon dessert en ode aan de lentebloesem
Taiko Restaurant Amsterdam
Inside Taiko

Meer lezen over vegan food en andere trends op culinair gebied? Kijk dan even hier.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!