6 mei gaat ie officieel open: foodhal The Food Department Amsterdam in het iconische Magna Plaza. Maar kun je niet zo lang wachten, dan mag je alvast naar binnen wandelen en een hapje doen bij de all day foodhal die zeven dagen per week van 10 uur ’s ochtends tot 10 uur ’s avonds geopend is. 

Echt goede gerechten 

Met 14 foodstands is dit een serieuze aanwinst voor de stad. En zeker niet alleen voor toeristen. Ik ging voorproeven en was niet alleen blij verrast, maar ga vaak terugkomen. Want de gerechten en drankjes die bij The Food Department op de tweede verdieping geserveerd worden, zijn echt goed. Met zelfs een paar heel goede uitschieters, zoals de taco’s van Taco’s & Tequila.

Taco's & Tequila bij The Food Department Amsterdam
De taco’s van Taco’s & Tequila: muy bien!

Drie bars bij The Food Department Amsterdam

Naast zo’n 14 foodstands vind je ook 3 bars bij The Food Department: een biergarten met hoge tafels en speciaal bieren, een cocktailbar met uitzicht over het Paleis en een immense centrale bar omringd door meters hoge ramen. Jarenlang zaten de ramen van Magna Plaza dichtgeplakt. Bizar, want het uitzicht op de Nieuwe Kerk, de Nieuwezijds Voorburgwal en de Spuistraat is onweerstaanbaar.

Wat je zoal kunt verwachten:

Toni Loco: crispy delicious pizza

‘Size does matter, no one wants a small pizza’, vinden ze bij Toni Loco – en de handgemaakte bodems zijn tot 50+ centimetergroot te bestellen. Loco? Zeker. Maar je zou maar gruwelijke honger hebben. De pizza’s komen in een scala van smaken, zoals classic en pepperoni, en ja ze zijn écht lekker. Met als extra pluspunt de onweerstaanbaar knapperige sesamkorst. 

pizza van Toni Loco bij The Food Department
Groots qua formaat én korst!

LIOS: op z’n Grieks (zonder kater)

Mijn laatste Griekse ervaring eindigde met een appel, want dat was het enige dat ik na een nacht vol Ouzo eten kon. Jaren daarna draaide mijn maag nog steeds spontaan om bij het ruiken van anijs alleen al. Bij LIOS ging het prima, maag technisch: het traditioneel bereide vlees en de groentegerechten zijn eenvoudig maar smakelijk. Heb je geen Ouzo bij nodig. 

Petit Gâteau: gebakjes to die for

Charmante tartelettes, oelalala! Moeilijk kiezen bij Petit Gâteau, want de versgebakken taartjes, red velvet cake, macarons en éclairs zijn allemaal to die for. Hoe die Françaises zo dun blijven, mystérieux! 

Gebakjes van Petit Gâteau
Onmogelijk kiezen, want allemaal onweerstaanbaar

Mediterranean street food bij BEPITA

Bepita is street food geïnspireerd op de keuken van het Midden-Oosten. Op het menu vind je onder andere shakshuka, falafel, sabich en mmm!: baby-bloemkool. Maar de ster van de show is de perfecte pita. Het luchtige broodje vouwt zich om kruidige lamskebab, gegrilde paddenstoelen, pittige vis of een perfect sappige rib-eye steak met tahini. En what’s up met die augurk die ze erbij serveren? De lekkerste gurk die ik sinds tijden at!

Bepita street food menu bij The Food Department
Bij Bepita kun je van de straat eten

Taco’s & Tequila: Mexican Magic!

Taco’s & Tequila, het duo dat minstens zo genadeloos is als Bonnie en Clyde. Maar slecht is vaak lekker, en dat geldt hier helemaal. De authentieke en échte tortilla’s van hier hebben niks te maken met the usual fastfood suspects van elders. Zeker bestellen: de zalige Tinga de pollo en de Fruta de Jack (met Jackfruit, dus vega). Neem vooral ook een glaasje rokerige Mezcal voor ernaast. It’s Mexican magic, baby! 

taco met Jackfruit
Taco met Jackfruit, ook lekker voor carnivoren

Duurzame kippetjes bij Van ’t Spit

Amsterdams meest befaamde kippetje. Voor het krokante velletje zou mijn opa een moord begaan. Van ‘t Spit betekent duurzame kip, kip en nog eens kip. Met een enkele side dish en huisgemaakte sauzen. En dat velletje, dus. 

China Supreme: oh those crêpes!

Hier eet je niet alleen vers gemaakte noodles met alle smaken van de verschillende Chinese provinciën. Maar ook gevulde pannenkoeken die zijn weerga niet kennen. Flinterdun als crêpes, en waanzinnig lekker! Een van mijn favorieten.

LIMALIMA: Japan meets Peru

Een andere persoonlijke favoriet is LIMALIMA. Hier eet je de zogenaamde ‘Nikkei cuisine’, waarbij de complexe eenvoud van de Japanse keuken samenkomt met de explosieve smaken uit Peru. Ik proefde de Ceviche classico (heerlijke mild zoet en mild spicy) en de Tuna Tartare roll (met pittige saus) en was verkocht. 

Tuna Tartare roll van LIMALIMA
Voor de Tuna Tartare roll kom ik terug!

Oesters klappen bij Brut de Mer

Kakelverse Zeeuwse oesters, krokante calamaris en een ongekend lekkere lobster roll. Het is een kleine greep uit het ziltige repertoire van Brut de Mer. Verse producten uit de juiste gebieden tijdens het juiste seizoen. Champagne, anyone? 

Dim summen bij DIMSUM DISTRICT

Met hun roots in het succesvolle streetfood restaurant Shanghai Bistro start DIMSUM DISTRICT in het Magna Plaza een nieuw avontuur. Een menu vol met dimsum, rijkelijk gevulde bao buns, sesame & ginger chicken en black pepper soft shell crab – allemaal gemaakt om te delen, maar of dat lukt…

Dim sum van DIMSUM DISTRICT bij The Food department Amsterdam

The Food Department Amsterdam
Magna Plaza, 2e verdieping
Nieuwezijds Voorburgwal 182, Amsterdam
Openingstijden: elke dag van 10:00 – 22:00 uur.

Meer tips voor nieuwe restaurants in Amsterdam? je leest het hier.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!