Tussen obscure coffeeshops in de Baffinstraat in de Amsterdamse Baarsjes zit een schattig hoekpandje. En daar huist Winehouse SOMM, de wijnbar van Sascha Holzkämper. Trommel je wine-squad maar vast op, want Winehouse SOMM is een plek waar je geheid blij van wordt.

Terras van Winehouse SOMM
In de zomer is dit by far het fijnste terras van de Baarsjes in west

Zelfs als je geen wijn lust

Winehouse SOMM is zo’n zaak(je) waar je iedereen mee naar toe kunt nemen. Je date, je partner, je broer en zus en zelfs je vriendin die geen wijn drinkt – ja, die sleepte ik al eens mee en na deze keer kwam ze nog vele malen terug, dus dat zegt wel iets. Een wijnbar waar je zelfs naar toe gaat als je geen wijn drinkt. Dan moet het wel heel leuk zijn. Winehouse SOMM is zo leuk.

Sommelier opent wijnbar

Dat komt in de eerste plaats door Sascha zelf. Hij werkte jarenlang als maitre en sommelier bij top zaken als Beluga (Maastricht), Bord’Eau (Amsterdam) en bij Gordon Ramsey in Londen. Een man met bakken ervaring, kortom. Maar ook een man met dromen. Sascha droomde van anders. Van een toegankelijke en overzichtelijke wijnbar. Met heel goede wijnen, like duhhh, maar vooral ook met goed eten. En een ongedwongen sfeer. Met de opening van wijnbar Winehouse SOMM (april 2017), is die droom behoorlijk goed uitgekomen. 

Want wat is dit een heerlijke zaak. Klein, intiem, relaxt en met topwijnen en ongelofelijke goeie gerechten. En dan ook nog eens zeer schappelijk geprijsd. Sterker: zo’n prijs-kwaliteit verhouding is een zeldzaamheid in Amsterdam. 

interieur Winehouse SOMM
Door de (kleine!) open keuken zie je Sascha met een jaloersmakende relaxtheid aan het werk

Gesauteerde asperges

Ik at er het 5-gangen ‘Lente/asperge menu SOMM’. De aspergepret begon met een heerlijk fris voorgerechtje van gemarineerde Yellow fin-tonijn met soja & sesam en gesauteerde groene asperges. Daarbij een Grüner Veltliner van Pacher Hof uit Alto Adige. 

tonijn met asperges en witte wijn
Een perfecte start van het menu, dit subtiele voorgerecht met knapperige asperges

Zalige wijnen uit een grensgebied

Alto Adige is overigens de Italiaanse naam van de kleine wijnstreek in het uiterste Noorden van Italië, die ook vaak wordt aangeduid als Südtirol. En typisch grensgevalletje, waar zalige wijnen vandaan komen. Gemaakt met de gründlichkeit van een Oostenrijkse huisvrouw en de passie van een Italiaanse mama. Of te wel: wijnen met de zuiverheid van berglucht en de puurheid van een helder kabbelend beekje. Met zo’n wijn zit je eigenlijk altijd goed. Het is een echte matchmaker aan tafel en ik heb nog nooit iemand ontmoet die ‘grunvee’ niet lekker vindt.

De Chablis van Italië

Bij het tweede gerecht was ik helemaal in mijn nopjes. Niet alleen vanwege de verrukkelijke kabeljauwhaas, omringd door tuinbonen, mini shiitake, witte asperges en zeekraal. Maar zeker ook door de wijn die hierbij werd geschonken: Soave Classico ‘Calvarino’ van Pieropan uit het Italiaanse Veneto. Soave wordt ook wel eens ‘de Chablis van Italië’ genoemd, en het is een van mijn favoriete witte wijnen ter wereld. Krachtig, intens, gelaagd, subtiel en fris door de citroenfrisse zuren. Waanzinnig lekker! Onthoud Soave en vooral ook Pieropan, want dit is een van de beste Soave-producenten. 

Pieropan Soave wordt uitgeschonken
Soave van Pieropan op de kaart? Meteen bestellen!

Fijn ook dat bij Winehouse SOMM het fermenteervirus niet is losgebarsten. Niks ten nadelen van fermenteren, maar wat is het toch verfrissend als er ergens hip-vrij wordt gekookt, wars van trends. Waar het draait om pure smaken zonder al te veel gedoe – maar wel met perfecte bereidingen. 

In bakpapier gegaarde snoekbaars

Zulks was wederom het geval bij gerecht drie: in bakpapier gegaarde snoekbaars met doperwtjes, groene- en witte asperges en tijm. Zalig! En helemaal in combinatie met de witte Bourgogne van Domaine Jean Baptiste Ponsot uit het dorpje Rully, net ten zuiden van de beroemde Côte d’Or. Een heerlijk frisse en sappige Chardonnay, waarvan je glas leeg is voordat je het weet. 

in bakpapier gegaarde snoekbaars met doperwtjes bij Winehouse SOMM
Fris, romig, knapperig, mmm!

Kazen en tiramisu

En dan was er nog een zalige kaasplank van Kef, een bak huisgemaakte tiramisu en moesten we van Sascha echt nog even die heel erg lekkere Barbera d’Alba van Sandrone (fruitig en een beetje oosters met zijdezachte tannines) uit het Italiaanse Piemonte proeven. De volgende dag kwam ik er achter dat ik was vergeten Parkmobile uit te zetten en ik vond het niet eens erg. Want deze avond was het helemaal waard. Wijnbar Winehouse SOMM: snel gaan!

kaasplank bij Winehouse SOMM
Van geitenkaas tot truffel brie: de kazen van Kef zijn stuk voor stuk een ongelofelijke traktatie

Winehouse SOMM | Baffinstraat 1 | Amsterdam
Openingstijden:
woe – do: 17.00 – 00.00 uur
vrij – za: 16.00 – 02.00 uur
zondag: 16.00 – 0.00 uur
ma & di gesloten.
Reserveren kan via mail: reserveren@winehousesomm.nl of telefonisch: 06-24144708.

menukaart Winehouse SOMM

Meer leuke wijnbarren? Je vindt ze hier.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!