Ik schreef er al eerder over: uit eten gaan is steeds minder gewoon. Eten we buiten de deur, dan willen we geïnspireerd en verrast worden. (Meer hierover, check dit). En datzelfde geldt voor drinken. We willen iets bijzonders in ons glas, van een spectaculaire cocktail tot een… kopje thee. Ja zelfs dat laatste moet hoge ogen gooien. Door de opvallende smaak of kleur, een bijzonder verhaal of omdat het een positief effect heeft op onze gezondheid. Niet meer dan logisch dus, dat er sprake is van een nieuwe theetrend. Blauwe thee is aan!
Blij bloemetje
Nu vraag je je natuurlijk onmiddellijk af: ‘blauwe thee, what the…’. Vandaar een uitleg. Natural Blue Tea van het Nederlandse Crusio Thee bevat een bijzonder ingrediënt dat een felblauwe kleur afgeeft, zodra je er heet water overheen giet. Dit Thaise bloemetje wordt in Thailand niet alleen gebruikt vanwege zijn opvallende kleur, maar ook vanwege de positieve eigenschappen. Zo zou het een kalmerende effect hebben. En wie wil dit nou niet?
Blauwe thee is 100% natuurlijk
Theesommelier Kiona Malinka is dan ook razend enthousiast over de 100% natuurlijke blauwe thee zonder kleurstoffen. ‘Deze Thaise thee heeft het allemaal en ik verwacht dan ook dat deze thee de zomerterrassen gaat overspoelen. De kleur is zo bizar intens, dat je niet verwacht dat het een natuurlijk product is. Leuk detail: als je er een drupje citroensap aan toevoegt, verandert de kleur in roze of krijgt de thee een paarse gloed.’
Uit de Thaise bergen
Het kruid van deze thee (infusie) is afkomstig uit de bergen van Thaise regio Hang Dong. Het is de bloesem van de Butterfly Pea, oftewel de vlindererwt. In Azië wordt dit kruid vaak gecombineerd met lemongrass en wordt het onder andere gedronken voor een heldere geest, tegen ontstekingen of huiduitslag en om veroudering van de huid tegen te gaan.
Blauwe thee cocktail
De smaak van de blauwe thee is bloemig met kruidige tonen en heeft een licht pepertje. Door de veelzijdigheid is hij uitstekend te combineren. Je kunt ‘m zowel warm als koud drinken, bijvoorbeeld als ijsthee of coldbrew tea. En door de opvallende blauwe kleur en unieke smaak is de blauwe thee een dankbaar ingrediënt voor cocktails.
Blue Tea Cocktail – Blue Daiquiri
Feeling Blue? Maak dan deze rum-cocktail! Deze klassieker op basis van witte rum heeft een lichte kleur totdat je er blauwe thee bij schenkt, dan kleurt de cocktail zacht roze.
Dit heb je nodig:
- 100 ml water
- 1,5 gram Blue Tea
- 60 ml witte rum
- 15 ml suikersiroop
- 30 ml citroen- of limoensap
- IJs
- Zeefje
- Barmaatje
- Shaker
Zo maak je het:
- Zet de Blue Tea. Verhit (gefilterd) water tot 100 graden. Doe een glas (160 ml) kokend water bij 1,5 gram No.120 Natural Blue Tea. Laat twee minuten trekken. Schenk de thee vervolgens in het glas en laat de thee afkoelen.
- Vul de shaker. Meet 60 ml witte rum, 15 ml suikersiroop en 30 ml citroen- of limoensap af met het barmaatje en schenk dit in de shaker. Voeg daar flink wat ijsklontjes aan toe en schud het geheel.
- Zeef. Schenk de inhoud van de shaker door een zeefje in een mooi glas.
- Serveer. Schenk de blauwe thee tot aan de rand van het glas. Voeg als garnering een blaadje munt en een (eetbaar) bloemetje toe.
Tip! Liever zonder alcohol? Vervang de rum dan voor Seedlip Garden.
De blauwe thee is verkrijgbaar in de betere horecazaken en via de webwinkel van Crusio (9,25 euro per blikje).
Theeleuten opgelet: hier lees je meer over bijzondere theeën.
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!
Comments are closed.