Als je echt iets unieks wilt, eet je onder water. In een heus onderwater restaurant. Gek? Welnee! Uit eten gaan draait allang niet meer om het eten alleen. We willen verrast worden. Uit eten is een beleving. Dus halen we onze verwende neusjes op voor een wijnarrangement, want het is 2019 en we blieven cocktails naast ons bord. (Misschien was het je al opgevallen, cocktailpairings zijn hartstikke van nu en dat lees je hier).
Maar ook het restaurant zelf moet ons van onze sokken blazen. Dus eten we in een restaurant in een restaurant (Naylor’s), in een welhaast niet binnen te geraken speak easy (Graphite) of gewoon onder water.

Verwondering in een onderwater restaurant
Jawel, dit jaar opent Europa’s eerste onderwater restaurant in Noorwegen. Met de toepasselijke naam ‘Under’, dat in het Noors zowel ‘onder’ alsook ‘verwondering’ betekent. Het 34 meter lange onderwater restaurant ligt half verzonken in de zee op een steile kust langs het meest zuidelijke puntje van Noorwegen, nabij het dorp Båly. Het onderwater restaurant is ontworpen door het Noorse designbureau Snøhetta en fungeert naast restaurant ook als een maritiem onderzoekscentrum.

Meer dan 8.000 reserveringen
Under biedt elke avond plaats aan 35 tot 40 couverts, in een eetzaal die wordt beschermd door betonnen muren van een halve meter dik om druk en schokken van de ruige zee condities te weerstaan. De culinaire focus ligt op het creëren van een verfijnde culinaire ervaring, op basis van lokale producten, met speciale aandacht voor duurzame flora en fauna. En dat ziet er dan zo uit:

Chef is de Deense Nicolai Ellitsgaard. Samen met zijn 16-koppige, internationale keukenbrigade (allemaal met Michelin-sterren-ervaring) gaat hij je, geholpen door alles wat om je heen zwemt, de avond van je leven bezorgen. Meer dan 8.000 eetbelevers hebben al geprobeerd een reservering te bemachtigen. Want godallemachtig, zo’n onderwater restaurant beloofd nogal wat.

Vis en visie
Als een verzonken periscoop bieden de massieve acrylramen van het restaurant uitzicht op de zeebodem. En eenmaal binnen worden al je zintuigen op scherpt gezet. De architectuur, de inrichting, het menu (veel vis) en visie; over alles is nagedacht. Want ja, het gaat dus niet alleen om de champagnebar (die komt er) en het eten. Je wordt geïnformeerd over de biodiversiteit van de zee – en voor sommigen nog belangrijker: je kunt zeggen dat je er geweest bent. In misschien wel het coolste restaurant van 2019. (En ja, ik geeft het onmiddellijk toe: ik ben dan jaloers.)


Dichterbij huis een tafeltje bemachtigen? Lees hier over mijn favoriete visrestaurant in Rotterdam.
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!
Comments are closed.