Guts is ruig. Guts is puur. Guts is te gekke smaken. Guts is waar je nú heen wilt. Want alle gerechten zijn zo ongelofelijk lekker. Zonder foefjes en schuimpjes, zonder pretenties en trucjes. Stoer. En geserveerd op prachtige bordjes.
Zonder Glory
En denk je nu ‘Guts, die naam ken ik ergens van?’, dat klopt. Restaurant Guts is het oude Guts & Glory – het eerste, en alom bejubelde restaurant van horecatrio Johanneke van Iwaarden, Freek van Noortwijk en Guillaume de Beer dat in 2015 opende op de Utrechtsestraat in Amsterdam. Met elke drie maanden een nieuw ‘chapter’ op de kaart. Zoals Italiaans, varken of Bretagne. Na veertien chapters werd het tijd voor verandering. De letters ‘& Glory’ zijn verdwenen en de kookstijl is puurder, met meer groente. Stoer en ruig. En alle Jezus lekker.
Freestylen met het chef’s menu
Bij Restaurant Guts serveren ze een 4-gangenmenu van de chef. Maar daar kun je dus mee freestylen. Je kiest een aantal gerechten van de kaart waar je echt zin in hebt en die worden – ha, verrassing! – door de chef aangevuld. Hou je niet van verrassingen? Ga dan lunchen bij Guts, want dan kun je alles à la carte bestellen. En elke twee weken komt er een nieuw gerechtje bij de kaart.
Nuggets van zwezerik
Ik liet me wél verrassen (een combinatie van avontuurlijk en lui) en dat pakte behoorlijk goed uit. Het begon al met de amuses: flatbread (zwart door de inkt), met boter, cavolo nero (het stevige broertje van boerenkool), hazelnoot en waanzinnige worteltjes. Lekker met de Cava van Els Vinyerons. Daarna kwamen er zwezerik nuggets op tafel, overgoten met een groene saus. Knapperig, fris en heel smaakvol. Hier wil je eigenlijk een bord vol van. Een waanzinnig gerecht om voor terug te komen!
Scheermessen met XO-saus
En dat geldt ook voor de ceviche en scheermessen die hier op volgden. Beide gerechten blonken eveneens uit qua smaak, puurheid en frisheid. Bij de scheermessen kwam dat ongetwijfeld door de XO-saus. Deze saus zorgt voor extra diepgang en laat alle smaken die al in je gerecht zitten nog net wat extra shinen. De Miss Terre van Marc Pesnot, een vin nature-wijn uit de Loire, gemaakt van de melon de bourgogne-druif, ging hier briljant bij. Aromatisch, zacht en fris, mmm. Lekker eigenwijs etiket ook.
Natuurwijnen
Bijna alle wijnen die bij Restaurant Guts worden geschonken zijn overigens vin natures. Natuurwijnen, wijnen zonder opsmuk. Gemaakt zonder allerlei chemische toevoegingen, manipulaties, zonder fabrieksmatige gisten, zonder de wijn te filteren of te klaren. Zelfs zonder (of bijna zonder) sulfiet toe te voegen. ‘Niet uit religie, maar omdat het goed past bij de ruige kookstijl van Guts’, aldus sommelier Elske Mostert.
Wijnen met goede zuren
Vin naturel smaakt anders dan reguliere wijn. Maar laat je hier vooral niet door afschrikken. De ene natuurwijn is de andere niet; ja, er staan funky varianten op de kaart, maar ook wijnen die wat toegankelijker zijn. En opvallend: het zijn bijna altijd wijnen met goede zuren. Wil je helemaal geen natuurwijnen drinken? Dat kan, want er staan ook mooie klassiekers op de wijnkaart. Maar eigenlijk zou ik willen zeggen: stap uit je comfort zone en laat je verrassen door Elske. De Chardonnay van Le Grappin uit de Bourgogne, geschonken bij de tarbot met roergebakken zeewier en zeekraal, was (alweer) een schot in de roos. Wát een gerecht en wát een wijn. Go Guts! Wat ook zonder glory in de naam is dit een en al heerlijkheid.
Restaurant Guts | Utrechtsestraat 6, Amsterdam
Openingstijden: maandag-zondag
Lunch 12.00 – 15.00 uur
Diner 18.00 – 22.00 uur
Nog zo’n fijne zaak zonder bla bla maar pure smaken? Dat lees je hier.
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!
Comments are closed.