Bloody Mary is een van de weinige hartige cocktails – en zeker de beroemdste. Over de oorsprong zijn de meningen verdeeld. De meeste cocktailexperts neigen naar het verhaal van Fernand ‘Pete’ Petiot. Deze barman zou het drankje in 1921 hebben ontwikkeld in Harry’s New York Bar in Parijs. Hij gebruikte gelijke delen wodka en tomatensap en noemde zijn drankje aanvankelijk ‘the bucket of blood’. Later werd het bekend onder de naam Bloody Mary. 

Pete maakte ‘m pittiger

Na de Drooglegging, zo rond 1934, verhuisde Petiot naar het St. Regis Hotel in New York. Daar viel zijn cocktail behoorlijk in de smaak. Maar of het misschien iets pittiger kon? Geen probleem voor Pete, die er subiet wat Worcestershiresauce, zout, peper, een beetje citroen en Tabasco aan toevoegde. Zo ontstond Bloody Mary eigenlijk pas echt. Als jaren later een vrouwelijke gast in een bar in Chicago haar Bloody Mary zonder roerstokje krijgt geserveerd, pakt ze een stronk selderij uit de bak met garnituren van de bar. Ze roert ermee door haar cocktail en de volmaking van de Bloody Mary is een feit.

Brunch favoriet

Doordat je Bloody Mary de hele dag kunt drinken, van brunch (heel populair in de VS) tot in de voege ochtend, is het een van de meest gedronken cocktails wereldwijd. Onlangs dronk ik een killer van een Bloody Mary (hoera, met pasta straw!) van bartender Eric van Beek, bij Bar TwentySeven in Amsterdam. 

Zelf een Bloody Mary maken

Het fijne van een Bloody Mary is dat je ‘m ook makkelijk zelf kunt maken. Het klassieke Bloody Mary recept is met tomatensap en wodka, afgetopt met Worcestershiresaus en Tabasco om het een extra pittige cocktail te maken. En dan kun je er, afhankelijk van je eigen smaak of uitsloverij, eindeloos mee variëren door alternatieve of extra ingrediënten toe te voegen. Maar geloof me, het basisrecept is al een echte winnaar.

Dit heb je nodig om ‘m te maken: 

 1. een (groot longdrink) glas
 2. 4 druppels Worcestershiresauce 
 3. 8 druppels Tabasco
 4. een snufje zout en wat peper
 5. het sap van een halve citroen 
 6. en optioneel, maar bij voorbaat een ijzersterk idee: een theelepel mierikswortel
 7. 50 ml wodka, bijvoorbeeld Ketel One Vodka
 8. 90 ml Big Tom tomatensap (gemaakt van zongerijpte Portugese tomaten en 21 kruiden en specerijen is deze pittige jongen een ideale mixer voor je Bloody Mary)
 9. een stronkje bleekselderij (als roerstaafje én garnering).

Zo maak je ‘m:

 1. vul je grote glas met ijsblokjes
 2. voeg de wodka en tomatensap toe
 3. voeg de verse citroensap, Worcestershiresauce, Tabasco, zout, gemalen peper en mierikswortel toe
 4. roer en garneer met de bleekselderij.

TIP: Go Asian door de selderij te vervangen voor een knapperig strookje zeewier en een beetje wasabi poeder en soja saus toe te voegen aan je wodka en tomatensap. Verrassend lekker! Of geef een verfrissende twist aan de klassieker door in plaats van Ketel One Vodka, Ketel One Citroen te gebruiken. 

Bloody Mary ingredients

Hair of the dog

En de bijnaam ‘hair of the dog’? Die wordt toegeschreven aan de zogenaamde helende werking van de cocktail, die een kater (of wel dog) als sneeuw voor de zon doet verdwijnen. Feit of fictie? That’s up to you. Cheers!

P.S. Nog een laatste tip: doe eens een scheut wodka in je gazpacho (koude tomatensoep) op een hete zomerse zondag. Bloody Gazpacho Sunday Funday gegarandeerd! 

Ok, dus jij drinkt graag cocktails. Lees dan dit ook even!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!