Wijnarrangementen zijn doodnormaal en ook bier- en zelfs theearrangementen komen steeds prominenter op de kaart. Maar wat te denken van cocktails en spirits bij je voor- en hoofdgerecht. Gewaagd? Zeker! Maar het creëren van smaakvolle combinaties tussen food&booze is helemaal trending. 

Whiskey Sour cocktail met hapje
Whisky sour met daarbij een gerechtje van knolselderij met ingelegde citroen en laurier

Cocktail voor erbij

Misschien was het je al opgevallen: ingrediënten als chorizo, ansjovis en zwarte peperkorrels banen zich via de keuken al langzaam een weg naar ons cocktailglas. En wat te denken van de combinatie oesters en gin (check dit). Trend of niet, cocktails worden nog vaak gezien als aperitief of digestief en niet als smakelijke spijs begeleider. En dat is jammer. Want spirits bevatten door distillatie en houtrijping hele bijzondere smaken die geweldige aanknopingspunten bieden voor naast het bord.

cocktails sign All you need is love and mojitos
En iets lekkers om bij te eten

Food&Booze workshop

Waar je bij wijn en bier vaak gebonden bent aan bitter, zuur en zoet, heb je bij cocktails een breder pallet van zoet, zuur, zout, bitter en umami (hartig). Ben je benieuwd naar food-friendly cocktails? Hoe je ze shaket en serveert? En meer dan dat: wil je dat zelf ook leren? Dat kan! Want de cocktailmeesters van Shake and Serve Amsterdam zijn een fijne collab aangegaan met restaurant Dimitri’s in Amsterdam-Oost voor een stevig staaltje cocktail shaken en foodpairing. 

Food-friendly cocktails 

Dimitri’s chef, Ray Drisdale (de jongste chef van Amsterdam!), souschef Thomas Bijl en Elroy Richter, eigenaar van Shake and Serve, maken er een kunst van food-friendly cocktails te serveren met ingrediënten die in één lijn liggen met die van het gerecht op je bord. Of die juist een enorme smaakexplosie bieden. “Het smaakprofiel van een gerecht kan tot leven komen in een cocktail”, aldus Elroy. Samen met Ray en Thomas ontwikkelde hij een heel leerzaam (en lekker!) cocktail en foodpairing concept. Tijdens een twee uur durende sessie leer je smaken herkennen en combineren. 

Mojito met avocado
Citrus en peper in mijn (zelfgemaakte) Mojito bieden een mooi contrast met de vettige structuur en romige smaak van de met krab gevulde avocado

Shake it baby!

Vanaf vandaag kun je bij Dimitri’s Amsterdam samen met de cocktailmeesters van Shake and Serve Amsterdam zelf experimenteren met het bereiden van cocktails en foodpairing. Ik ging je alvast voor – and liked it a lot.

Fast facts
Locatie: Dimitri’s Amsterdam 
Duur workshop: 2 uur
Aantal cocktails: 3
Prijs (incl. eten): € 49,50 
Meer info/reserveren kan via Dimitri’s of Shake and Serve

interieur Dimitri's Amsterdam
Amsterdam east side hidden gem Dimitri’s
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!