Sinds Ian Fleming Bollinger noemde in zijn roman Diamonds Are Forever uit 1956, is de beer los. 007 is en blijft verslingerd aan de Champagne van Bollinger. Roger Moore was de eerste Bond die Bollinger on screen bestelde. In Live and Let Die belde hij de roomservice en vroeg om een fles Bollinger, ‘slightly chilled, two glasses.’ Maar wat is er eigenlijk zo bijzonder aan Bollinger?
Tijdens een proeverij ter ere van de lancering van Bollinger R.D. 2004, werd al snel duidelijk waarom Bollinger tot de absolute top behoort. Daarom: 6 Bolly-feiten die er heel erg toe doen.
Feit 1: fermentatie in houten vaten
De fermentatie vind volledig plaats in oude houten vaten – en dus niet, zoals bij de meeste Champagnes, in RVS-tanks. Bij Bollinger krijgen de wijnen altijd eerst een houtrijping, voordat ze gebotteld worden en een tweede gisting op fles krijgen. Bollinger heeft zelfs een eigen kuiperij. Na botteling rijpt de wijn minstens zes jaar – da’s twee keer langer dan de minimaal verplichte rijpingsperiode voor een vintage Champagne (Champagne met jaartal).
O, ja, ook bijzonder: dat rijpen op gist gebeurt bij Bollinger altijd op flessen die worden afgesloten met natuurkurken, en niet, zoals bij andere Champagnehuizen, met metalen kroonkurken.
Feit 2: allemaal handwerk
Niet alleen het oogsten, maar ook de remuage, het stapsgewijs draaien en gelijktijdig kantelen van de flessen, zodat het depot (de droesem, gist) loskomt en in de flessennek zakt, gebeurt bij Bollinger handmatig. Wist je trouwens dat een professionele remueur ongeveer 45.000 flessen per dag kan hanteren?! Dit is serieus indrukwekkend. Bij veel Champagnehuizen verloopt de remuage overigens machinaal.
Maar dan zijn we er nog niet. Het depot moet ook nog uit de fles. De flessennekken gaan hiervoor in een ijskoud bad van circa -27°C en het depot bevriest. Dan wordt de fles omgedraaid en de kurk verwijderd. Door de druk van het koolzuurgas schiet het depot eruit. Dégorgement, zoals het heet: doen ze bij Bollinger ook handmatig.
Feit 3: pinot noir rules
Bollinger heeft, in tegenstelling tot sommige andere Grandes Marques, de grote Champagnehuizen, waartoe bijvoorbeeld ook Moët & Chandon behoort, maar liefst 165 hectare aan eigen wijngaarden. En alleen in grand crus en premier crus gemeentes, gemeentes met de beste wijngaarden, kortom.
Van alle Champagnes die Bollinger produceert komt zo’n 60% van deze eigen wijngaarden. Dit is veel voor Champagnebegrippen. Het merendeel is aangeplant met pinot noir. Op deze druif zijn ze dol, bij Bollinger. Het geeft structuur en power aan de wijn. En pinot noir kan geweldig ouderen. Opvallend is ook dat ze geen Blanc de Blanc maken, een Champagne die voor 100% uit chardonnay bestaat. Nee, (bijna) alles draait om die ene druif…
Feit 4: eigen wortelstokken
Bollinger heeft ook zijn eigen super cuvée: Bollinger Vieilles Vignes Françaises. Het bijzondere hieraan is dat de pinot noir-druiven waarvan deze Champagne is gemaakt, op hun eigen wortelstokken staan. Dit is sinds de druifluisramp eind 19e eeuw een unicum en sommigen menen dan ook dat de Champagne hieraan de bijzonder rijke en intense smaak dankt.
Feit 5: een slimme weduwe
De weduwe Lilly Bolliger is een van de vele beroemde weduwes van de Champagnestreek. Befaamd is haar antwoord op de vraag wanneer ze Champagne dronk: ‘I drink it when i’m happy and when i’m sad. Sometimes i drink it when i’m alone. When i have company i consider it obligatory. I trifle with it if i’m not hungry and drink it when i am. Otherwise, I never touch it – unless i’m thirsty.’ Maar wat pas echt slim is: Madame Bollinger liet de wijn niet alleen heel lang op z’n eigen gisten liggen, maar liet het dégorgement ook heel laat plaatsvinden, vlak voordat de wijn op de markt werd gebracht. En zo ontstond in 1952 de eerste officiële vintage voor Bollinger R.D., wat staat voor ‘récemment dégorgé’ in het Frans en ‘recently disgorged’ in het Engels.
De R.D. 2002 die wij proefden, is in 2013 gedegorgeerd; de wijn vertoefde meer dan tien jaar sur lies, ofwel op zijn gisten. En, ook bijzonder: Lilly liet die dégorgement-datum op het etiket vermelden, dit zorgde destijds voor een kleine revolutie in de Champagne.
Feit 6: tijd, tijd, tijd!
De tijd die de wijn krijgt om op zijn gisten te rijpen, geeft de wijn z’n complexiteit en levendigheid. Maar, zo ontdekte we tijdens de proeverij, de tijd die de wijn vervolgens in het glas krijgt, speelt óók een grote rol. Zo werd van dezelfde wijn, de R.D. 2002 twee glazen ingeschonken, de ene een kwartier later dan de andere. Een bizar verschil in aroma! Het eerder ingeschonken glas was veel fruitiger, het later ingeschonken glas notig en spicy. Voor Bolly moet je de tijd nemen, en de wijn lucht geven, zodat de aroma’s zich kunnen ontwikkelen. De smaak: krachtig en intens, romig, en vooral ook opmerkelijk fris en droog. Uniek!
James B. & Lilly B.: zo’n Bolly willen wij ook wel iedere dag! Maar eerst even een sponsor vinden. Want voor 220 euro is een fles Bollinger R.D. kostbaar – en we snappen nu waarom! O.a. te koop via latelierduchampagne.com
Wil je weten in welk glas je bubbels het beste drinkt? Check het hier.
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!
Comments are closed.