Truffels. Oh, het woord alleen al! De Romeinen prezen ze om hun lustopwekkende eigenschappen en koks over de hele wereld gebruiken ze. Niet alleen om hun krachtige smaak, maar vooral ook om dat extra vleugje luxe toe te voegen. Zo ook bij Restaurant 5&33 in Amsterdam, waar ik de lekkerste truffelpasta ooit at.

Italianen weten wat lekker is

Ik geloof niet dat ik een plek ken waar lekker eten en drinken zó ongecompliceerd voortreffelijk is als in Italië. Het lijkt alsof elk café of restaurantje, hoe simpel ook, je kan verrassen met pure en eerlijke gerechten. En altijd met een authentieke wijn uit de streek erbij. Bij 5&33 halen ze dit Italiaanse dolce vita gevoel naar Nederland met de lekkerste truffelpasta óóit.

zwarte truffel balletjes op een bord
De zwarte truffel tovert een gewone pasta om tot een pornopasta

Het zwarte goud

Truffels behoren overigens tot de schimmels, maar helaas zul je ze niet in onze Hollandse bossen aantreffen. De grootste producent van truffels is Italië en met name de streek Umbrië. Er zijn verschillende soorten met een heel verschillende smaak. De zwarte wintertruffel is het meest bekend. Je herkent ze aan hun aardse smaak en geur, die in plakjes geschaafd (met een speciale truffelschaaf) op een warm gerecht, nog beter tot zijn recht komt. 

een bord truffelpasta
Don’t be upsetti, eat some spaghetti

Truffle Tuesday 

De geur komt je al tegemoet als je het restaurant van 5&33 binnenkomt. Elke dinsdagavond wordt hier aan de kleinste tafeltjes lachend grote borden truffelpasta geserveerd. Deze signature dish staat namelijk in de spotlights tijdens de Truffle Tuesday. En dat betekent truffelpasta tot je er bij neervalt. 

chef Mirko Bischèri aan het werk bij 5&33
Truffelheld chef Mirko Bischèri

Pornopasta

En zoals vaker: het lijkt allemaal zo simpel als we de open keuken inkijken en chef Mirko Bischèri aan het werk zien. Ogenschijnlijk moeiteloos krult hij de pasta zorgvuldig op de borden en overgiet hij de pasta met boter, zwarte truffel en een beetje olijfolie. Alleen de geur van het gerecht alleen al… En dan moet het lekkerste nog beginnen! Deze truffelpasta is porno. Zo smeuïg, zo perfect al dente, zo smaakvol… De Romeinen hadden gelijk: truffel is lustopwekkend.

truffel bord bij 5&33

Truffle Tuesday, boek ‘m snel!

Zo’n truffelfeestje op dinsdagavond, dat wil jij toch ook? Voor € 20 krijg je niet alleen een dampend bord van de lekkerste truffelpasta ooit, je krijgt er ook nog een glas prosecco bij. Voor nog luxere poezen is er de Truffle Tuesday Deluxe. Dat betekent een truffelstarter + truffelpasta + een glas Franciacorta (en da’s dus zo ongeveer de lekkerste mousserende wijn uit Italië, precies zo gemaakt als in de Champagne) voor € 35. Reserveren maar!

Het witte goud uit Alba

Zelf op truffeljacht? Ga dan naar het Italiaanse Piemonte. Hier wordt de beroemdste witte truffel in het najaar door speciale honden tussen de wortels van eiken, hazelaars, populieren en beuken vandaan geplukt. De complexe en delicate goudklompjes worden vervolgens op de truffelmarkten en tijdens het Internationaal Festival van de Witte Truffel in de stad Alba verkocht.

Meer lezen over Piemonte en haar beroemde wijnen? Dat kan hier.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!