Nebbiolo is een van de fascinerendste druivenrassen ter wereld. Wanneer nebbiolo zich helemaal op zijn gemak voelt – en dat is, hoewel hij op meerdere plekken ter wereld staat aangeplant, eigenlijk alleen in het heuvelachtige Noord-Italiaanse Piemonte, is hij in staat een onwaarschijnlijke waaier aan geuren en smaken op te bouwen, gecombineerd met finesse en kracht.

wijnboer met nebbiolo

Barolo & Barbaresco
Van nebbiolo worden twee van Italië’s beroemdste wijnen gemaakt: Barolo en Barbaresco, vernoemd naar de prachtige en rustieke dorpjes waar de druif omheen wordt verbouwd. Nebbiolo-wijnen bevatten relatief veel tannine (of wel looizuur, wat een stroef mondgevoel geeft) en veel zuren, wat je het gevoel kan geven alsof je in een onrijpe appel bijt.

Chocoholics opgelet!
Soms moet je zo’n fles wel tien jaar of langer laten liggen om een soepele, fruitige wijn te krijgen. Maar dan heb je ook wat: een bedwelmende geur van rozen en gedroogde pruimen, en daarbij proef je ook nog chocolade, truffels en specerijen. De chocoholics onder ons zullen dit vast herkennen: één glas en je bent verslaafd!

Zuurstof doet wonderen
Drink deze wijnen bij voorkeur uit glazen met een brede kelk, een beetje extra zuurstof doet deze wijnen goed. Dat geldt ook voor de juiste temperatuur. Te koud maakt de delicate grootheden stug en stuurs en van een te hoge temperatuur raken ze uit balans en worden ze lomp en lui.

Met Parmezaanse kaas
Zonde, want dan laten ze zich niet kennen en hang je boven je glas, vertwijfeld en teleurgesteld. ‘Waarom snap ik toch niets van nebbiolo…?!’ Nou ja, daarom dus. Doe je alles goed en heb je een puik exemplaar te pakken? Stoofpotten en gerechten met truffel en Parmezaanse kaas passen er perfect bij!

Tip!
Onlangs proefde ik de Barbaresco Camp Gros Martinenga 2013 van Marchesi di Grésy. Daar wilde ik meteen de polonaise van inzetten. Want wat een heerlijk, elegante, sappige en vooral sophisticated wijn is dit. Eén slok en je voelt je de vrouw van de wereld. Hier betaal je dan ook net zoveel voor als een perfect zittende spijkerbroek of een kleine leren clutch. Maar de beleving is reuze – en de afdronk proef ik nu nóg. Bestellen? Dat kan bij Wijnkooperij de Lange.

Barbaresco fles vol nebbiolo druifjes

Wil je meer lezen over authentieke druiven? Lees dan hier het verhaal over de Spaanse macho-druif tempranillo.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!