Vroeger stond wijn bestellen in een bar zo ongeveer gelijk aan de guillotine. Maar nu de kwaliteit van wijn in de horeca flink is toegenomen, is dat gelukkig verleden tijd (althans, op veel plekken). Een beetje wijnliefhebber gaat natuurlijk veel liever naar speciale wijnbars, waar je verschillende topwijnen per glas kunt drinken. Dat geldt zeker bij de winnaar en de runners up van de ‘Wine Bar of the Year 2018’.

Bitterbal, move over
Wijnbars zijn ook de ideale plek als je buiten de deur wilt eten, maar niet de hele avond in een restaurant wilt zitten. Want steeds vaker kun je bij je wijn naar keuze een bijpassend gerechtje bestellen. Vergeet de bitterbal, de bar bites bij wijnbars zijn vaak op hoog niveau! 

eten bij wijnbars: tartaar met biet
Geen bakje pinda’s, maar een tartaar met biet bij wijnbar 4850

Meer dan 12.000 stemmen
De jaarlijkse ‘Wine Bar of the Year’ competitie is sinds de start in 2014 een groot succes. Het is dan ook een feest om juryvoorzitter te zijn van deze (allerleukste!) verkiezing van het jaar. Dit jaar deden er maar liefst 150 wijnbars uit heel Nederland mee, die tezamen meer dan 12.000 publieksstemmen kregen. 

Wijnbars jureren: blije vrouw met fles
Jureren bij wijnbar SHIRAZ in Amsterdam. Mét een heerlijk glas Zuid-Afrikaanse Chenin Blanc

Top 15
Ook deze editie is door de wijnbars alles uit de kast getrokken om zoveel mogelijk stemmen binnen te slepen. Uit de publieksstemmen, én de door de vakjury aangedragen wijnbars, is een top 15 gevormd. Met op alfabetische volgorde:

Barrel Wijnlokaal in Groningen

Bistro en wijnbar BRUUT in Enschede

4850 in Amsterdam

Bodega 32 in Gouda

Mofongo’s in Groningen

Nic & ik Wine and Food in Zutphen

Petit Louis in Wageningen

SHIRAZ in Amsterdam

Vinck in Hoorn

Vindom in Oldenzaal

Wijn- en eetbar Most in Utrecht

Cru in Tilburg

Paskamer in Amsterdam

Het Eigendom in Rotterdam

Zuster Margaux in Amersfoort

Het juiste glaswerk
Deze 15 wijnbars zijn tijdens een mystery visit door de jury op verschillende facetten beoordeeld. Want wat maakt een wijnbar dé beste wijnbar van Nederland? Er wordt onder andere gekeken naar de hoeveelheid open wijnen, de kennis en kunde van het personeel, het juiste glaswerk, bijpassende gerechten en last but not least: of de wijnkaart dik in orde is.

Wijnbars doen ook aan speciale wijnkaart boekjes
Naast de reguliere wijnkaart heeft Het Eigendom een speciaal boekje met sommelier favorieten

And the winner is..
Onlangs is tijdens de jaarlijkse horeca-beurs Horecava de ‘Wine Bar of the Year 2018’ bekend gemaakt. Na vorig jaar al kanshebber te zijn geweest pakte Barrel Wijnlokaal in Groningen dit jaar dan echt de hoofdprijs.

Nummer twee is Het Eigendom in Rotterdam en de derde plek is voor wijnbar SHIRAZ in Amsterdam. Al deze wijnbars worden gekenmerkt door een overweldigende passie (van de eigenaar en het personeel), hoogstaande kennis en puike wijnspijs-combinaties. Canalé met eendenlevercrème en een glaasje Sauternes. Ik bedoel maar…

Volle bak bij wijnbar Barrel
Chaotische perfectie bij Barrel in Groningen

Altijd de perfecte plek
Het zijn wijnbars waar je gerust met je vrienden een avond kan vertoeven, je first date mee naar toe kan nemen, kan borrelen met collega’s of de omgangsregeling met je ex kan bespreken.

Dit kan trouwens ook bij mijn andere persoonlijke favorieten: Paskamer en 4850, beide in Amsterdam. De hapjes die daar uit de keuken komen, my oh my… Probeer bij wijnbar Paskamer zeker de burrata met rode biet en sherrydressing: om je vingers bij op te eten, zo lekker. En bestel bij wijnbar 4850 de beef tartaar met bieten.

vrouw met glas wijn bij wijnbar 4850, een van de beste wijnbars van Amsterdam
Wegdromen bij wijnbar 4850

Wijnbars: een handig overzicht
Op wine-bars vind je meer dan 150 wine bars door heel Nederland.

Wijnbar Barrel won van alle wijnbars
Wijnbar Barrel (met eigenaar Martijn in het midden) werd unaniem verkozen tot beste wijnbar van het jaar
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!