Nu drinken steeds vaker wordt gezien als het nieuwe roken, gaan steeds meer mensen bewuster om met alcohol. Het inlassen van een alcoholvrije periode is de gewoonste zaak van de wereld. Sterker: een persoonlijke drooglegging is iets dat trots verkondigd wordt. Maar wat te drinken als je niet drinkt? Om Dry January een beetje leuk door te komen vind je hier de leukste plekken in Amsterdam voor een virgin cocktail of Kambucha. Cheers! 

Alcoholvrije G&T | Café Americain

Bij het iconische Café Americain met de prachtige art deco inrichting drink je een G&T zonder nadelige gevolgen. Want hier schenken ze een alcoholvrije versie van mijn all time favourite. Lekker met de bitterballen van De Ballenbar en de noten van Gotjé. Strijk vervolgens neer in de ronde booths en geniet van een avondje uit – die je de volgende ochtend goed zal herinneren.

het prachtige café americain in amsterdam

De bloemetjes buiten zetten | MR PORTER

Het nieuwe jaar ingaan met in beide handen een glas champagne. Het leek zo’n goed idee op de avond zelf. In het nieuwe jaar starten we echter zonder. Om Dry January vol te houden kunnen we gelukkig gewoon langs bij steakhouse MR PORTER. For the alcohol free saints hebben de bartenders hun creativiteit losgelaten op een aantal virgin cocktails, zoals de Rose Julab: de alcoholvrije versie van de Persian Rose Fresca. Deze creatie zit vol met rozen, hibiscus, granaatappel en appelsap. Laat je smaakpapillen de sterren van de hemel dansen. 

cocktail bij MR PORTER
interieur MR PORTER

Groente gerechten & mocktails | Bardak

Voor een healthy start, zonder vette happen en alcohol zit je goed bij Bardak, de Tel Aviv inspired streetfood bar. Hier vind je een scala aan groente gerechten, en op de maandag zelfs een Vegan MondayCauliflower, Mushroom Shawarma of falafel met tahini, hier word je bijkans vegan van. Erbij: een fruitige mocktail. Het jaar kan niet beter beginnen! 

Dry January cocktail en eten bij Bardak

MOER’s mocktail | MOER

Bij MOER vind je niet alleen groente in de gerechten, maar ook in de cocktails. Heb je een favoriete groente, en wil je die graag omgetoverd zien in een drankje? Laat het de barman weten en hij maakt er een ware cocktail van, zonder alcohol uiteraard. Perfecte match met de groentegerechten op de kaart. Gimme moer pls!

Dry January vega cocktail en bite bij MOER

Virgin cocktails | Brooks

Elke tweede vrijdag van de maand het weekend inluiden bij Friday Night Live. Of op zondag brunchen tijdens de Boozy Brunch. Bij Brooks laten comfort food en bijbehorende boozy refreshments je weer op temperatuur komen. Maar bij Brooks snappen ze ook dat het begin van het jaar goede voornemens heeft. Daarom vind je hier ook non-alcoholische boozy refreshments. Lekker!

Dry January is ene tafel voor eten en cocktails bij Brooks

Virgin Pinecone | ZA Amsterdam

Speciaal voor Dry January toverde ZA Amsterdam haar signature en meest populaire Pinecone cocktail om tot een Virgin variant. Met rozemarijn, Spaanse rode siroop met kers & braam. Spiced up met Fever Tree gemberbier. Voor een spectaculair uitzicht op de Houthavens en de Virgin Pinecone cocktail neem je plaats aan de elegante cocktailbar van ZA Amsterdam. Non-alcoholic luxury to the max! (Over de cocktails, mocktails en het eten van ZA Amsterdam schreef ik al eens en dat kun je hier teruglezen).

Dry January cocktail bij ZA Amsterdam

Bims Kombucha | Escobar

Ben jij helemaal klaar met alle mocktails? Kies dan bij Escobar voor de Bims Kombucha met gember en mango smaak. Het ‘elixer voor het eeuwige leven’ zoals het drankje ook wel wordt genoemd, is niet nieuw. Chinese keizers waren er al dol op. De gefermenteerde, licht koolzuurhoudende drank schijnt heilzaam te zijn voor je gewrichten, versterkt je immuunsysteem en helpt je lichaam ontgiften. Met de te verwaarloosbare 0,5% alcohol kan 2019 niet beter beginnen. Maar of je het echt lekker vindt…

interieur Escobar Amsterdam

No/low alcohol cocktails
Zoals in restaurants vroeger de vegetarische schotel altijd een treurig moetje was op de menukaart, zo was de mocktail de vloeibare lotgenoot hiervan. Maar mocktails zijn niet langer kindercocktails of voorbehouden aan zwangere vrouwen. Tegenwoordig staan non-alcoholcocktails bloedserieus op de kaart. Ze worden omarmd door bartenders, die ervoor zorgen dat je soms nauwelijks nog verschil proeft met een cocktail waarin alcohol is verwerkt. De perfecte oplossing voor mensen met stijl, die ook een fijne avond kunnen hebben zonder de obligate alcohol en geen zin hebben om zich te beperken tot fantasieloze frisdrank.


Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!