Om maar meteen met de deur in huis te vallen: de naam van het nieuwe Restaurant Satchmo in Amsterdam is een ode aan Louis Armstrong. De trompettist had namelijk een aantal bijnamen, waaronder Pops, Satch en Satchmo. En zoals zijn muziek je omver blaast, zo moet dat hier ook gebeuren, aldus de eigenaren. Door de muziek ja, want er zijn regelmatig jazzy nights, maar zeker ook door het eten, de wijnen, de cocktails en het interieur. Wat dat laatste betreft zijn we al overdonderd voordat we nog maar een hap gegeten hebben.

Satchmo huist in een prachtig oud pand aan het Rokin

Monumentale pand uit 1647
De nieuwe eigenaren van Satchmo, Dennis van Roon, Fardau Plantenga en Tobias Schuijt, hebben kosten noch moeite gespaard om van het monumentale pand uit 1647 aan het Rokin een sexy restaurant van internationale allure te maken. Of dat gelukt is? Absoluut! De verbouwing, waarbij regelmatig de hulp van Monumentenzorg werd ingeroepen, duurde oneindig lang, maar wat is het waanzinnig geworden! Sexy en sophisticated, misschien zijn dat wel de kernwoorden van deze nieuwe zaak.

Van kruip-door-sluip-door oubollig naar stijlvol en transparant

Chique bordeel meets speak easy
Het voormalig handelsgebouw waar voorheen een oubollig restaurant en tandartspraktijk huisde is omgetoverd tot een restaurant dat het midden heeft tussen chique bordeel en speak easy uit de jaren twintig toen alcohol drinken in de Verenigde Staten verboden was. Te gek is de onyx bar! Ook opvallend: de houten balken die mooi licht zijn geschuurd – “gekmakend was het, hoeveel lagen verf er af bleven komen”, aldus Tobias – het met fluweel bekleedde meubilair en de prachtige lampen op de begane grond.

You had us at onyx bar: wow!

Open keuken
Het culinaire hart, mét open keuken, is een verdieping hoger. Hier is een jazzy huiskamer-ambiance gecreëerd, waar regelmatig opgetreden wordt. Omringd door ronde, groene banken en een roodgloeiende muur, krijg je letterlijk een kijkje in de keuken, waar Chef de Cuisine, Thijmen Veenman en zijn keukenbrigade klassiekers met een eigen(wijze) twist maken. Satchmo’s signature dishes zijn de imposante Simmental Tomahawk en de bijna smeerbare Steak Tartare.

Jazzy sounds en open keuken op de eerste verdieping

Geen vlees, geen bezwaar!
Denk nu niet dat het vlees is dat hier de klok slaat, want op de kaart staan zalige visgerechten, zoals de Tuna Tataki, rauwe yellowfin tonijn met zwarte sesam, soja & truffel teriyaki en voor gasten die liever veganistisch eten is er ook goed nieuws. Zoals de Josper avocado: een prachtig en kleurrijk gerecht van avocado met soja vinaigrette, cress salade, pickles en geroosterde sesam.

Simmental Tomahawk: de natte droom van iedere carnivoor

Geen vlees? Bestel dan de Josper avocado

Vega Sicilia Único
Voor iedereen die, net als wij en mede-eigenaar Tobias, van goede wijn houdt: hoera! Bij Satchmo staan zalige wijnen op én om de kaart. Voor de samenstelling van de wijnkaart kreeg Tobias carte blanche en dat levert een wijn-ontdekkingsreis op om gelukkig van te worden. De geheime troef is de ‘stoute’ wijnlijst; een selectie van Tobias’ persoonlijke favorieten. En zo kun je hier dus voor een bescheiden opslag Vega Sicilia Único drinken, een legendarische wijn met een legendarische levensduur. Lang was deze wijn uit Ribera del Duero de duurste wijn van Spanje. Fijn ook dat Tobias graag wijnen laat proeven als hij in jou net zo’n liefhebber ontwaart.

Op iedere verdieping een cocktailbar: we like!

Nog een cocktaibar
Voor als de avond niet lang genoeg kan duren, of niet vroeg genoeg kan beginnen, lonkt er op iedere verdieping een cocktailbar, deze keer met uitzicht op het Rokin. Bartender Jasper van Poppel knows his ways around cocktails en de namen alleen al doen verlangen naar meer: A is for Awesome (and Apricot), Morning After en My Bloody Jerry, om er maar een paar te noemen. Satchmo is een absolute aanwinst in Amsterdam, waar je puik eet en lekker drinkt in een prachtige ambiance met royale porties bovendien. Louis Armstrong hoeft zich niet te schamen!

De Very Berry Souer is een lustopwekkende twist op de Amaretto Souer die gevaarlijk makkelijk wegdrinkt

Afsluiten doen we met een koffie cocktail om het Amsterdamse nachtleven in te knallen

Ook nieuw en hot: Brasserie Carstens. Met veel aandacht voor onze Hollandse keuken en je leest hier waarom je daar zeker naar toe wilt.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!