Het is enorm gaande: de circular cocktails in cocktailbars. Sustainable bartenders doen hun uiterste best om cocktails te serveren waarbij de garnering is gemaakt van gebruikte groenten- en fruitschillen, er geen servetjes en parapluutjes worden gebruikt en de ingrediënten het liefst huisgemaakt en natuurlijk zijn, zodat er geen onnodige verpakking weggegooid hoeft te worden. In sommige bars is het uitgegroeid tot een ware sport – en laten we eerlijk zijn: een lekkerder manier om bewust met het milieu bezig te zijn is bijna ondenkbaar!

Sustainable bartender Martin in actie

Close the Loop
Met ‘Close the Loop’ komen barmanager Martin Eisma en chef Sander Bierenbroodspot van Bluespoon Restaurant & Bar met iets bijzonder lekkers: iedere maand kiezen ze één ingrediënt dat normaal gesproken overblijft in de keuken. Martin creëert hiermee  een spectaculaire circular cocktail en Sander maakt met hetzelfde ingrediënt, een bijpassend gerechtje. Deze ‘no-waste cocktail and bite pairing’ wordt gedurende één maand geserveerd in Bluespoon.

Luxe = geen verspilling
“Met Close the Loop willen we niet alleen de kloof vernauwen tussen de keuken en de bar, maar ook bewustzijn creëren”, aldus Martin. “In de keuken en in de bar zijn we beide bezig met smaak creëren en mensen gelukkig maken, maar er wordt nog teveel verspild. Luxury zou niet moeten gaan om verspilling, maar om de luxe van smaak. En dat willen we met dit concept laten zien.”

Met restjes uit de keuken creëert Martin een waanzinnige Bloody Mary

Prachtige setting
Bluespoon in het Andaz Hotel is sowieso een meer dan fraaie cocktailbar. Dat kun je misschien ook niet anders verwachten; het hotel, inclusief de bar, is ingericht door Marcel Wanders, de Nederlandse designer die het grote en soms knotsgekke gebaar niet schuwt. De bijzonder vormgegeven zwart lederen barkrukken zitten heerlijk, de schitterende lampen boven de bar zijn uit je oma’s tijd, maar dan modern – vraag niet hoe dat precies zit, maar ga vooral even zelf kijken. Want terug naar de cocktails: tuurlijk vind je hier klassiekers op de kaart, maar een beetje barman maakt ook, en misschien zelfs vooral, zijn eigen creaties. Vandaar dat Martin iedere eerste donderdag van de maand een nieuwe circular cocktail lanceert.

No waste, da’s pas echt lekker luxe! De hele maand december wordt dit gerechtje in een ‘Bieterbal’ verwerkt.

No Waste Bloody Mary
Vanaf 6 december is dit een ‘No Waste Bloody Mary’ en wij proefden ‘m vast voor. Het is een knaller van een cocktail, gemaakt van de overgebleven bieten van ‘Mary had a little pigeon’, de signature dish van Sander. Behalve biet, gebruikt Martin ook salie, rode kool, oude kaas en Ketel One Lemon. De bijpassende bite, de ‘Bieterbal’, is een deksel lekker snackje van gekonfijte duif, saliemayonaise en gereduceerd sap van rode kool. En het goede nieuws is, de Bieterbal wordt gratis bij je cocktail (á 12 euro) geserveerd. Snel gaan, dus!

Bluespoon @Andaz Hotel Amsterdam, Prinsengracht 587, Amsterdam

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!