Zwarte tanden na een glas wijn… Baal je als de kleur van de wijn blijft plakken op je tanden en lippen? Snappen we volkomen. Fraai ziet het er niet uit, maar daar is helaas niet zo veel aan te doen. Of toch wel?

Om bij het begin te beginnen..
De kleur wordt veroorzaakt door de anthocyanen (kleurstoffen), die tijdens het wijnmaakproces uit de schil van de druif worden onttrokken. De mate waarin de kleurstoffen voorkomen, verschilt wel per druivenras. Malbec, cabernet-sauvignon, tempranillo en syrah zijn bijvoorbeeld druivenrassen die meer kleur afgeven, terwijl pinot noir, gamay en nebbiolo wat minder kleur meebrengen.

De prachtige Noord-Spaanse wijnstreek Ribera del Duero staat vol met tempranillo-druiven. Waanzinnige wijn + zwarte tanden

Hoe jonger, hoe heftiger
Daarnaast heeft de manier van wijnmaken invloed op de hoeveelheid anthocyanen in de wijn. Een langere weking vooraf en tijdens de gisting, een hogere gistingstemperatuur, het regelmatiger overpompen (rémontage) of onderdompelen (piegage) van de ‘schillenhoed’, zorgt voor meer kleurstof in de wijn. Ook kun je letten op de leeftijd van de wijn: een jonge wijn bevat vaak meer polyfenolen en zal daardoor meer kleur achterlaten in je mond. Zoek je een rode wijn die minder kleur afgeeft, let dan dus vooral op de druif en het type wijn. Niet alle rode wijnen geven je een rode mond!

Tempranillo tip!
Toch zwarte tanden? Gelukkig is er ‘het Wijndoekje’. Een handig hulpmiddel waarmee je wijnaanslag makkelijk wegveegt. Standaard in je tas als je van zware jongens houdt!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!