Bij Ruinart houden ze van kunst. Na samenwerkingen met onder andere Erwin Olaf en Piet Hein Eek, liet de Chinese kunstenaar & camouflagemeester Liu Bolin zich door het Champagnehuis inspireren. En hoe! In ‘Reveal the (in)visible’ camoufleert Bolin zichzelf in de wijngaarden en kelders.

Liu Bolin verdwenen in de trap van Ruinarts kelder

Champagne drinken, kunst kijken
De lange relatie van Maison Ruinart met de wereld van kunst en design dateert al vanaf 1896. André Ruinart had het briljante idee het allereerste reclameaffiche voor champagne te laten ontwerpende door de Tsjechische kunstenaar Alfons Mucha. Sindsdien is Ruinart sterk verbonden aan contemporary art. Ruinart is te vinden op toonaangevende beurzen over de hele wereld zoals ARCO, London Design en Art Basel.

Hollandse glorie
Voorafgaand aan Liu Bolin heeft het huis samengewerkt met onder andere Jaume Plensa, Nendo en Georgia Russell, maar ook met Nederlanders als Maarten Baas en Piet Hein Eek. Ook wist Ruinart de Nederlandse topfotograaf Erwin Olaf te strikken. Hij dook met zijn camera de spectaculaire Romeinse kalksteengroeven (crayères) van Ruinart in.

Verscholen tussen de pupitres
En dat leverde stuk voor stuk prachtige en soms ronduit opwindende kunstwerken op. Zo zien we (goed kijken!) Bolin verscholen tussen de pupitres, de houten rekken waarin flessen champagne ondersteboven worden geplaatst om het gist naar de flessenbodem te laten zakken.


Verdwijnen kost tijd
De Chinese kunstenaar Liu Bolin is wereldberoemd geworden vanwege zijn camouflagekunst. Bolin en zijn assistenten zijn uren bezig om de camouflage op hem te schilderen en hem onzichtbaar te maken – een foto kan wel tien uur duren om op te zetten!

Zie jij ‘m?
De keuze van Ruinart om samen te werken met Liu Bolin resulteert in een waanzinnige serie foto’s, waarbij Bolin zichzelf – soms in het gezelschap van één of meerdere werknemers van het champagnehuis – zo liet camoufleren dat hij opgaat in de omgeving van Maison Ruinart. Zoals hieronder: verscholen tussen de gyropalettes, de ijzeren kratten waar 560 champagneflessen in rap tempo gekanteld worden.


Van de wijngaarden tot de iconische kalkstenen kelders, ieder deel van het productieproces van een fles Ruinart komt aan bod. Zijn werk reist de hele wereld over langs grote, gerenommeerde kunstbeurzen zoals Art Paris en Art Brussels.

Vineyard madness! Waanzinnig hoe Bolin zich hier in de wijngaard laat verdwijnen
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!