Verdejo is voor Spanje, wat Pinot Grigio is voor Italië: een razend populaire witte wijn. Sappig, fruitig en fris en soms ook een regelrechte ticket to the tropics. Zo’n wijn die je glas uit stuift, net als Sauvignon Blanc dat doet. Verdejo is ook wel het Spaanse antwoord op Sauvignon Blanc.

Op naar Rueda
Niet alleen Spaanse wijnmakers omarmen verdejo, de gelijknamige druif. Ook de Franse wijnmaker François Lurton doet dat, in het Spaanse Rueda. Rueda is namelijk de bakermat van de verdejo-druif en inmiddels de belangrijkste Spaanse regio voor witte wijnen.

François Lurton staat met zijn wijnhuis Campo Eliseo bekend om zijn waanzinnige Verdejo’s. Zijn wijnen zijn gewoon in Nederland te koop, maar leuker is natuurlijk om deze on the spot te proeven – met de wijnmaker zelf!

Campo Eliseo in het hart van Rueda

Van rustiek naar fruitig
Rueda is een duizend jaar oude wijnregio in het binnenland, op zo’n anderhalf uur rijden van Madrid en honderd kilometer van de Portugese grens. Het ligt aan de Duero, die rivier die port zo razend beroemd heeft gemaakt. Verdejo-wijnen worden hier al heel lang gemaakt, maar die waren rustiek en geoxideerd, en lijken niets op de frisse, fruitige, dorstlessende wijnen van nu.

Het leuke is dat je met verdejo veel meer kan dan een lichtvoetige wijn maken die je het beste meteen na aankoop drinkt. Er zijn ook producenten die Verdejo met bewaarpotentie maken. François Lurton is zo’n wijnmaker. Hij maakt naast messcherpe en mindblowing knisperend frisse Verdejo’s, ook complexe varianten die je gerust een paar jaar kunt laten rijpen. Nog maar net aangekomen bij Campo Eliseo in het hart van Rueda – een rit door een niet zo pittoresk maar voornamelijk dor en uitgestrekt landschap – neemt hij ons mee de wijngaarden in.

In La Seca, waar de beste Verdejo’s van Campo Eliseo vandaan komen

Met een bruin gekleurde schil
Verdejo is een laat rijpende druif die, zo legt François uit, pas geplukt wordt als de schil bruin kleurt, meestal een maand na sauvignon blanc. Die bekende druif staat hier óók aangeplant, want niet alle witte Rueda is van honderd procent verdejo gemaakt. De druiven viura (macabeo) en sauvignon blanc mogen ook voor Rueda worden gebruikt. Staat er alleen ‘Rueda’ op het etiket dan is het een blend, met sauvignon blanc of viura bijvoorbeeld. ‘Verdejo Rueda’ betekent een minimum van 85 procent verdejo, maar vaak is het wel een mono-cépage – een wijn gemaakt van één druif, verdejo in dit geval.

Bloedheet en ijskoud
Terwijl we naar François luisteren, fikken we bijna de wijngaard uit. Het mag dan wel eind september zijn, het is hier nog steeds knetterend heet! In Rueda heerst dan ook een continentaal klimaat. ‘Negen maanden winter en drie maanden hel’, verzuchten ze zelf. Met lange, koude winters en korte, hete zomers, waarin het ’s avonds behoorlijk afkoelt en maar weinig regen valt. Deze factoren dwingen de wijnstokken om hun voedingsstoffen diep in de grond te zoeken. Die variatie in dag- en nachttemperaturen is key, want de koele nachten compenseren de warme dagen en zorgen voor een evenwichtige rijping. Hierdoor ontwikkelen de druiven veel aroma’s en verliezen ze hun zuurgraad niet snel. Ideaal dus voor het produceren van die frisse Verdejo’s, legt François ons uit.

Eindelijk tijd om te oogsten!

The proof of the pudding
Zo’n trip door de wijngaarden is net als een kijkje in de keuken: het maakt dat je er nogal trek, of in dit geval: dorst van krijgt! Tijd voor een wijnproeverij! In het wijnhuis staan verschillende wijnen uitgestald en François praat honderduit.

‘Ik hou van frisheid in wijnen. En van een bittertje. Ik wil dat mensen dat terug proeven in mijn wijnen, want dat hoort bij Verdejo.’ Dat bittertje accentueert hij door in al zijn witte wijnen hout toe te voegen. Het maakt de aroma’s complexer en lift de wijn op.

Zijn beste Verdejo’s, vindt hij zelf, komen uit nieuwe Bordeaux-vaten, zoals zijn top wijn Campo Eliseo. Echt een complexe, intense, rijpe en rijke wijn, waarmee François laat zien wat een fantastische druif verdejo is. Zijn Campo Alegre is heel expressief en enorm lekker! Een aromatische Verdejo met goede zuren, intens fris en met, jawel, die typerende bite. Dit is echt een wijn waarvan je de hele fles wilt leegdrinken!

De beste Verdejo’s van Campo Eliseo

Plastic eieren zijn de toekomst
Het bijzondere aan deze wijn is dat het ieder jaar een blend is van verschillende vergistingsvaten – de magische plek waarin de suikers uit de druif worden omgezet naar alcohol en waar druivensap wijn wordt. Wijnmakers hebben hierin een enorme keuze. Grote of kleine houten vaten, RVS-tanks, betonnen tanks of een betonnen ei; afhankelijk van de beoogde smaak kun je hiermee behoorlijk variëren. Of in het geval van François ook experimenteren.

Zo neemt hij ons mee de kelder in en stopt hij bij plastic eieren: “Plastic eggs are the new generation of aging!”, aldus een razend enthousiaste François. ‘We zijn nu aan het experimenteren met plastic eieren om te kijken wat dat doet met onze wijn.’ Wie weet wel zo goed dat ie straks ook in de blend van Campo Eliseo Alegre beland. Dit is namelijk een blend van drie verschillende vergistingsvaten: RVS-tanks, betonnen ei en houten vaten. Je moet er maar op komen!

In de imposante kelder rijpen én vergisten de wijnen, in allemaal verschillende vergistingsvaten, van houten vaten tot…

…Plastic eitjes!

Beroemde Franse wijnmakers familie
Wat ook weer niet zo gek is, François Lurton is een namelijk geen onbekende naam in de wijnwereld. Hij is de 5e generatie van de wijndynastie die sinds 1897 wijn produceert in Bordeaux. Je kunt gerust stellen dat hij wijn door zijn aderen heeft stromen. Hij wilde eigenlijk piloot worden, verzucht hij. Maar ja, opgroeiend als oudste zoon in een wijndynastie…

Op veel verschillende plekken ter wereld maakte hij al wijn, van Malbec in Argentinië tot de Franse Languedoc. Samen met Dany en Michel Rolland, ook al twee klinkende namen in de wijnwereld, richtte hij in 2011 Campo Eliseo Toro (waar ze geweldige rode wijn maken van de Tinta de Toro-druif) en Campo Eliseo Rueda (in 2016) op. ‘Onze wijnen zijn een optelsom van heel veel verschillende details, van de vaten die we gebruiken, de manier hoe we de druiven laten groeien en oogsten, het houtgebruik, en ga zo maar door.’

In Rudea produceren ze 250.000 flessen per jaar. En dat is voor hier een schijntje, de meeste Rueda-producenten produceren miljoenen flessen per jaar.

Bij een typische Spaanse tapa als dit pulpo-gerecht, drinken we natuurlijk die typische Spaanse tapas-wijn: Verdejo!

Dat verdejo heel erg veelzijdig is, bewijst ook de laatste wijn die hij ons laat proeven. De Herederos Lurton 2007 is een dessertwijn gemaakt van laat geoogste druiven. En net als zijn andere wijnen is ook deze zoeterik een elegante wijn met mooie zuren. Mmmm!

Ga zelf op ontdekkingsreis
Denk je nou ‘leuk, dit wil ik ook wel eens zien en horen en proeven?’ Dat kan! Bodega Eliseo biedt namelijk een aantal geweldige tours aan, uiteraard met een rondleiding door de prachtige bodega en kelder zelf. Zie hier.

Zelf een heerlijke Verdejo van Campo Eliseo in huis halen? Dat kan hier!

 

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!