In Londen en New York bestaan speakeasy-restaurants al, en nu heeft Amsterdam er ook één: Graphite. Het is het nieuwe restaurant van Michelin chef Peter Gast. Je kan er alleen komen met een speciale QR-code – die je na reservering en aanbetaling – ontvangt. Eenmaal binnen worden al je zintuigen geprikkeld.

Speakeasies zijn lekker mysterieus
Speakeasies stonden voor illegale bars, ontstaan tijdens de Amerikaanse drooglegging in de jaren twintig. Hoewel alcohol tegenwoordig (en gelukkig!) niet meer illegaal is, slaat de term op het creëren van een retro-omgeving uit deze tijd, met cocktails van topkwaliteit. Speakeasies zijn omgeven door mysterie. Dat begint al bij het vinden van de ingang… En dan hebben we het nog niet eens over daadwerkelijk naar binnen gaan. Maar ben je eenmaal binnen, dan word je terug in de tijd gekatapulteerd. De omgeving, de sfeer, de cocktails… mindblowing!

Bij Graphite gaat de deur open met een QR-code
Binnenkomen is niet makkelijk, maar dan begint de magie pas echt!

Van Zutphen naar Amsterdam
Zoiets spannends was precies wat Michelinchef Peter Gast voor ogen had. Na 16 jaar letterlijk de sterren van de hemel gekookt te hebben bij restaurant ’t Schulten Hues* in Zutphen, was het tijd voor iets nieuws. Dus opende hij samen met zijn vrouw Jacqueline Graphite in Amsterdam. In de Paardenstraat, tussen het Rembrandtplein en de Stopera, waar voorheen een oude diamantslijperij zat, en meer recentelijk pianobar Bar 36.

Geen bel, geen naambordje
Eenmaal voor de deur lijkt niets er op dat hier een restaurant zit. Alles is zwart. De deuren, de ramen. Er is geen bel, er is geen naambordje. En dan staan we opeens in een klein barretje, met aan de linkerkant de wijnkaart, rijen dik gevisualiseerd in hoge kasten. We drinken een champagne, onder een champagneboom – en de spanning stijgt: wat gaat er in godsnaam gebeuren hier vanavond?

Bloemrijk gerechtje bij Graphite
Prachtig van kleur, weergaloos qua smaak, dit kruidentuintje

Cosmopolitan Chic
Als we even later worden opgehaald uit de bar vallen onze monden open van verbazing. We staan middenin een prachtig, donkerbruin gedecoreerde ruimte, omringd door kleurrijk behang, bijzondere glassculpturen en intieme zitjes. Hiertussen hangen halfhoge, transparante gordijnen. De ruimte tussen de zitjes, waar alleen tweetjes kunnen plaatsnemen, is riant en door de ruimte heen staan een paar kookstations. Wat een vibe hangt hier! En dan te denken dat we nog maar kort geleden in een donkere steeg stonden. Nu wanen we ons in New York. Dit is Cosmopolitan Chic met hoofdletters!

Dubbele Magnum Y’quem
Zo donker en mysterieus als de ambiance, zo kleurrijk en recht voor je raap zijn de gerechten. Zoals het eerste gerechtje: een waanzinnige kleurenexplosie van seizoenskruiden, verschillende soorten wortel, rettich, jonge crème fresh en gepofte quinoa. Daarbij drinken we Terre di Tufi van Teruzzi & Puthod uit Toscane, een wijn gemaakt van vernaccia, chardonnay en sauvignon blanc. Intens en vol van smaak! Aan wijnarrangementen doen ze hier trouwens niet. Maar, zo vertelt Jacqueline, soms zitten er hele gekke flessen tussen. Zoals een dubbele Magnum Y’quem uit een bepaald wijnjaar. Echt iets voor liefhebbers en – hoera! – die wijnen hoeven ook niet over de kop, net zomin als de reguliere wijnen. Verwacht hier dus geen idiote marges. Fijn!

Vier bereidingen van rund in kleine amuse schaaltjes bij Graphite
Vier bereidingen van rund. Daarbij: een mocktail op basis van grapefruit

Voor als je iets te vieren hebt
De tweede gang bestaat uit vier bereidingen van rund, waaronder dungesneden rund met Tom kha kai (het meest onderste kommetje), filet american met rettich en watermeloen (rechtsboven) en mosterd vinaigrette met gedroogd rundvlees (linksboven). Absurd lekker! Opvallend is ook de muzikale omlijsting: componist/pianist Michiel Borstlap ontwikkelde speciaal voor Graphite een muziekconcept en de akoestiek is fantastisch. Zo kun je een slechtnieuws-gesprek voeren zonder dat andere gasten je kunnen horen. Dat kan soms handig zijn. Niet dat Graphite daar de zaak naar is. Hier ga je naar toe als je iets te vieren hebt. Met je nieuwe liefde, je huidige liefde of misschien zelfs met je geheime liefde.

tonijn met biet bij Graphite
Tonijn met biet, waanzinnig!

Gefrituurde aardpeer met gerookte boter
En dan zijn er nog de vier werkstations rond de tafels die voor vertier zorgen en waar de hele avond door de mooiste gerechtjes uitkomen. Van in Zeeland gekweekte Yellowtail Kingfish met meiknol en saus van rode biet, op de graat gegaarde rog met witlof en lardo, crème van aardpeer en gefrituurde aardpeer met gerookte boter. Het is allemaal even waanzinnig van smaak. Nergens too much, maar verfijnd, fris en sexy.

Ree bij Grahite
Ree met een sausje om letterlijk met je vingers af te likken…

Van oude diamantslijperij naar louche jazzclub naar sexy speakeasy; Graphite is de nieuwe talk-of-the-town die je geproefd en gezien moet hebben! De menu’s variëren van klein (€ 75), middel (€ 100) en groot (€ 125), en lopen op tot wel 20 gerechtjes. Lunchen kan ook, vooralsnog alleen op zaterdag en vanaf € 35. Waar wacht je nog op? Snel reserveren! |  graphite.amsterdam

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!