Bij Restaurant ACE klopt alles. De sfeer, de bediening, de muziek, de inrichting en vooral ook het eten en drinken. Hier zit je in een top zaak, zonder opgeprikte service en stijf tafellinnen te dineren in stijl – en voor een prijs waarvan je denkt ‘waar doen ze het van?’

Met de enorme, onaflatende aanwas van nieuwe restaurants in Amsterdam kan het zijn dat je ergens gaat eten waar je nog nooit van hebt gehoord terwijl je, als je nog maar net binnen bent, al weet dat dit een zaak is die je meteen aan je vrienden gaat tippen. ACE, in de Utrechtsestraat, is zo’n zaak.

Relaxt en intiem
Bij ACE is het donker. Smal. Een beetje mysterieus, ook. En er hangt een instant relaxte en intieme vibe. Dat komt door het sympathieke personeel, maar ook door het interieur. Intiem en knus als een bruine kroeg, sexy en soulful als een underground speakeasy. Met gewone tafels, hoge tafels en intieme, halfronde zitjes. Aan die laatste nemen wij plaats, nadat we aan het raam eerst een mocktail (gingerbeer, limoen, munt en basilicum) hebben gedronken. Het is de favoriet van restaurant manager Mickey Corbijn. Verfrissend!

Chef Rik serveert zijn eigenwijze visie op de moderne Amsterdamse kost

Alles draait om smaak
ACE is het restaurant van chef-kok Rik Thesing, die voor hij voor zichzelf begon, werkte bij top zaken als Ron Blaauw** en De Bokkedoorns**. Hij weet dus wat hij doet, achter de pannen. Maar hij wist ook dat hij een easygoing restaurant wilde creëren; niet een of ander hyperig formatje met bordjes die speciaal voor Instagram gecreëerd zijn. ‘Uiteindelijk draait alles om smaak, die moet zo goed zijn dat mensen er een lach van op hun gezicht krijgen’, aldus Rik. En boomchickawawa, daar is hij verdomd goed in geslaagd!

Lekkere keuzes van de sommelier
Eenmaal aan tafel laten we de nolo-trend (no/low alcohol) varen. De wijnkaart is geen kloek boekwerk, één A4-tje volstaat hier. En fijn: alle wijnen zijn ook per glas te bestellen. Noem ons lui, noem ons avontuurlijk, maar wij laten de sympathieke sommelier Joep Kleijs de wijnen kiezen bij ons menu. De eerste wijn is een Albariño van het Spaanse wijnhuis Piedra del Mar. Albariño, gemaakt van de gelijknamige druif, is de trots van menig Spanjaard. En terecht! Rias Baixas, waar deze druif optimaal tot zijn recht komt, ligt in het ruige en kletsnatte Galicië, pal noordelijk van Portugal aan de Atlantische Oceaan. Albariño, met z’n brede spectrum aan smaken, als abrikoos, bloesem, limoenschil, perzik en grapefruit, heeft verrassende frisse zuren en een ziltige toets. Niet voor niets worden Albariño’s ook wel ‘wijnen van de zee’ genoemd. En die lekkere ziltigheid, zo vertelt Joep, geeft een mooie lift aan het tomaat gerecht wat er op volgt.

Tomaat, citroen en kambucha: lekker triootje!

Albariño, citroen en tomaat
De terrine met verschillende tomaatsoorten en kombucha (gefermenteerde thee) is afgedekt met een knisperknapperig citroendakje. En hoewel ze hier dus lak hebben aan Instagrambordjes, levert het kapotslaan van dit dakje wél een leuke Instastory op. Maar dit terzijde, want het gaat om de smaak! En die is bijzonder fris en zoet en alles tegelijkertijd en in de juiste dosering. Lekker!

Fregola & Riesling
Het tweede gerecht (hoera, wederom veggie friendly!) is Fregola (handgedraaide pasta uit Sardinië) met een perfect ei, gepofte rijst en dashi; heel umami-rijk. Sommige wijnen klappen daar volledig van dicht, zo niet Riesling. De Dr. Loosen Riesling Lieblich (2014) uit de Moezel is een exotisch exemplaar. Lichtzoet, maar fris, elegant en verfijnd en past perfect bij dit zalvend romige comfortfood gerechtje.

Comfortfood to the max!

Groene curry met hangop, wat een vondst!
De op de huid gebakken zeebaars, gang drie, torent hoog uit boven de snijboon-spaghetti en crème van groene curry. Wat een gouden vondst om hier hangop bij te serveren! Een prachtige blusser voor de lichtpittige curry. En tuurlijk kun je hier een witte wijn bij drinken, maar rood bij vis kan ook gewoon! Dus drinken we er een Cinsault (Twyfeling, 2015) van Bosman Vineyards uit Zuid-Afrika bij. Want zo’n wijn met weinig tannines, fris, sappig en licht kruidig, is licht genoeg voor bij de vis en krachtig genoeg voor de curry.

Vis met rode wijn kan dus echt

Om ons heen lijken de verschillende stelletjes steeds verliefder te worden. Misschien is dat wel het allerleukste van ACE: er hangt hier een berg liefde in de lucht. 

De menu prijzen beginnen bij € 38 voor 3-gangen tot € 65 voor een 6-gangen menu. A la carte bestellen kan ook en alle gerechten kun je als tussengerecht of als hoofdgerecht bestellen. En de keuken is tot laat geopend! |  restaurantace.amsterdam

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!