‘Restaurant Vermeer? Dat is toch die oubollige zaak tegenover Amsterdam Centraal Station?’ Think again! We zullen de eerste zijn om toe te geven dat Vermeer (een Michelin ster) lange tijd niet bekend stond als hip & happening, maar das war einmal! Want sinds een jaar of twee waait er een behoorlijk frisse wind door de zaak.

interieur restaurant Vermeer

Geen pretentious bullshit

Het wit met gele interieur heeft plaatsgemaakt voor grijs en natuurtinten en ook de uitdossing van de fijne bediening, met maître Björn van Aalst voorop, is flink opgefrist. Gebleven zijn gelukkig sommelier Simon Veldman en sterrenchef Chris Naylor. In zijn keuken transformeert hij met zijn team ogenschijnlijk simpele zaken als een ui of wortel met precisiewerk tot waanzinnige gerechten. Verwacht geen pretentious bullshit, want – hoera! – daar houdt de oorspronkelijk Britse chef niet van.

chef Chris Naylor van Vermeer aan het werk
Chef. Working. Awesome!

Verrassend wijnarrangement

We starten in stijl: in de prachtige loungebar met een rosé champagne (van André Clouet, onthoud die naam!) en bar-bites: gepekelde groente en tadada: rode lof met dipsaus. Dit klinkt misschien niet spectaculair, maar dat is het wel! En dat komt niet alleen door de fris bittere smaak, maar vooral ook door de presentatie. Want – noem ons onnozel – we dachten dat we met een heus stukje tafeldecoratie te maken had. Maar nee: rode lof! Ook vermeldenswaardig: naast de champagne wordt een ‘cold brew’ van Dilmah geserveerd: ‘The Teamaker’s Private Reserve’ Imboolpitiya Estate Silver tips. Een chique glaasje thee, zacht en exotisch. Die champagneglazen zijn overigens van Schott Zwiesel, Hommage Carat. Waanzinnig mooi!

bar bites bij Vermeer
Bloem blijkt lof, originele vondst!

Koolrabi, makreel, zwezerik, ananas

Wat we willen eten, vanavond? Chris kookt met seizoenproducten en er is keuze uit een 4 (€ 65), 5 (€ 75 ) of 6-gangenmenu (€ 85). De menukaart is alles behalve standaard, maar bevat slechts steekwoorden, als: koolrabi, makreel, zwezerik, ananas. Verfrissend! Dat geldt ook voor de wijnkaart, waarvan de eerste twee pagina’s lekker overzichtelijk zijn ingedeeld in refreshing, quirky, crazy winemakers en icons wijnen. Voor connaisseurs en/of wijnsnobs volgt een lijst met een flink aantal klassiekers (met DRC als klapper). Er is ook  een wijnarrangement en Simons keuze blijkt rijk en uiteenlopend. Geweldig hoe hij, behept met een idiote dosis kennis en humor, over wijn praat!

sommelier Simon Veldman van Vermeer
Simon Veldman maakt van wijn een groot poëtisch schouwpel
Rabarberijs met rozemarijn bij Vermeer
Rabarberijs met rozemarijn. Wat een sensationele opening!

Dikke magnums

En wat past het allemaal goed bij hetgeen er op tafel komt. Riesling (Heymann-Löwenstein, Schieferterrassen 2014) met gepekelde makreel, citroen en bietencocktail: sensationeel! Snoekbaars met daikon, runderbouillon en Jura-wijn (Domaine des Marnes Blanches, M Savagnin Les Molates 2014): wow! ‘Zwezerik á la Hawaï’ met Soave (Suavia Le Rive 2013): lustopwekkend! Dat alle wijnen uit het arrangement geschonken worden uit magnums (1,5 liter) draagt bij aan het visuele spektakel. Het is overigens niet louter voor de mooi: ‘de wijnen rijpen beter op magnum én we kunnen vaak oudere jaartallen bemachtigen’, vertelt Björn ons. Tenslotte is de muzikale omlijsting dik in orde. DJ David Cornelisse ging ons voor bij Vermeer en stelde, op basis van de gerechten en het verloop van de avond een lekker opbouwende playlist samen. En die knalt je zo het Amsterdamse nachtleven in. Waar wacht je nog op?! Snel naar restaurantvermeer.nl

snoekbaars en wijn bij Vermeer
Snoekbaars van de BBQ met daikon (Japanse rettich) en runderbouillon

Ook heerlijk: Restaurant Zeezout in Rotterdam. Waarom dat lees je hier.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!