De versterkte Marsala is een van de beroemdste wijnen van Sicilië en wordt gemaakt in de omgeving van het gelijknamige Marsala. Grappig genoeg is het geen Italiaan, maar een Engelsman geweest die Marsala, de drank, heeft ‘ontdekt’. De Engelse wijnhandelaar John Woodhouse was gespecialiseerd in versterkte wijn als Port, Sherry en Madeira, en toen hij in 1773 kennismaakte met de lokale wijn van Sicilië was hij meteen verkocht. Hij wilde het naar huis verschepen, maar omdat de wijn een overzeese trip wel moest overleven versterkte hij zijn lading met nog wat extra alcohol. Ziehier de geboorte van Marsalawijn!
Laat dat rauwe ei maar weg
In thuisland Engeland sloeg de drank in als een bom. Het werd vooral verkocht aan de Engelse legervloot om de mariniers te verkwikken. Woodhouse ging terug naar Marsala. Niet voor een extra lading voor thuis, maar om zich hier totaal aan de wijn te wijden. Marsala is overigens niet altijd even populair geweest. In de jaren zestig en lang daarna werd Marsala vooral gebruikt als crèmedrankje, bijvoorbeeld gemixt met een rauw ei, dat is gelukkig niet meer zo. Marsala drink je puur.
Van goudkleurig tot rood
Achter de versterkte wijn van Sicilië, die sinds 1969 een DOC-status heeft, schuilt een hele wereld aan druivenrassen, kleurschakeringen, kwaliteiten en, net als bij Sherry, een solera-systeem, waarbij de wijnen ouderen en worden aangevuld met jonge wijn. Marsala en Sherry hebben meer overeenkomsten. Beide wijnen worden versterkt, dat wil zeggen dat er alcohol wordt toegevoegd, waarmee de houdbaarheid wordt vergroot. Ook speelt bij beide de ligging aan zee een grote rol. Zowel in de wijngaarden als bij de rijping is de koelte van de zee en de zeewind van groot belang voor de finesse van de wijnen. Belangrijk verschil echter, is het ontbreken van de flor bij het maken van Marsala. Het laagje schimmel dat op de Sherry wordt gevormd geeft met name fino en manzanilla hun typische Sherry-smaak en zeer droge karakter.
En van droog tot zoet
Marsala’s variëren van droog tot zoet. De Fines zijn eenvoudig van karakter, terwijl de langer gerijpte Vergine en Superiore een enorme kracht, diepte en complexiteit kunnen bezitten. Grofweg zou je kunnen zeggen: hoe droger, hoe mooier en complexer. De wat zoetere varianten zijn het meest toegankelijk. Marsala komt in drie kleuren, Oro (goudkleurig), Ambra (amberkleurig) en Rubino (rood). De Oro en Ambra worden gemaakt van witte druiven.
Lekker triootje
Het druiventrio catarratto, grillo en inzolia wordt het meest geblend voor Marsala. Cataratto staat bijna op heel Sicilië aangeplant. Het is een geliefde druif, doordat zijn productiviteit altijd hoger is dan de andere twee typische Siciliaanse druivenrassen. Cataratto geeft een vol, goudkleurig sap met niet al te veel geur en weinig zuren, maar wel veel structuur en alcohol. Grillo is het hoofdras voor Marsala en is veel geuriger en eleganter van aard, met dominante citrusaroma’s. Het is een sterke druif, die bestand is tegen hoge temperaturen. Het hogere alcoholpotentieel maakt het een perfecte druif voor zoete wijnen. (Overigens brengt grillo ook zalige droge wijnen voort!) Inzolia tenslotte heeft fijne florale en fruitige smaken, waar ook een vleugje amandel in te proeven valt.
Rubino wordt gemaakt van blauwe druivenrassen, waaronder de pignatello. Het Siciliaanse wijnhuis Pellegrino maakt een rode Marsala van nero d’avola. Het is de meest aangeplante blauwe druif van Sicilië. De wijnen van deze druif hebben veel body en doen denken aan shiraz. Rijpe kersen, zwoel, zwart fruit, chocolade, koffie, mooie zuren en licht zoet. Iedere kleur kent een secco (droge) versie met 40 gram suiker per liter, een semisecco (halfdroge) versie met 40 tot 100 gram suiker per liter en een dolce (zoete) soort met meer dan 100 gram suiker per liter. En Marsala’s kunnen uitstekend ouderen!
Ook eens een Marsala drinken? Probeer dan de Pellegrino vino marsala superiore riserva oro. De verleidelijke geur van gedroogde sinaasappelschil en amandel van deze Oro is een echte publiekslieveling. Zoet, met een licht zuurtje op het einde en daarom mooi in balans. € 18,50 | o.a. via perfectewijn.nl
Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!
Comments are closed.