Een beetje Champagne liefhebber heeft er wel eens van gehoord (en gedroomd): Krug. Want dit is een cult-huis bij uitstek. Joseph Krug richtte het, inmiddels iconische, Champagnehuis op in 1843. Krug Clos du Mesnil is volgens kenners een van de beste Champagnes ter wereld.

Maar waarom dan?
Goeie vraag! Ten eerste is Clos du Mesnil gemaakt van chardonnay-druiven, en alleen maar chardonnay-druiven, en alleen afkomstig van het exquise en gelijknamige wijngaardje. De prijs van een Clos du Mesnil begint bij zo’n 795 euro (ja, sorry, je leest het goed). Maar daarvoor krijg je ook een uiterst complexe, elegante en sublieme mousserende wijn geserveerd. Die elegante en tegelijkertijd complexe smaak bereikt Krug door de lange rijpingsperiode in de kelders. De exclusieve Clos du Mesnil rijpt tenminste 10 jaar. Krug Clos d’Ambonnay, afkomstig van een enkele ommuurde pinot noir-wijngaard van 0,68 hectare (!), rijpt zelfs meer dan 12 jaar.

In de wijngaard van Krug groeien diamantjes

Krugista word je niet zomaar
Om het karakter van de wijn, maar ook het exclusieve en schaarse karakter, is Krug  een champagne met een schare trouwe fans die soms worden omschreven als ‘Krugistas’. Jaren geleden bezocht ik het Champagnehuis, werd verliefd, werd een Krugista. Maar wel de plep onder de Krugistas, helaas. Om Krugista te zijn heb je namelijk wel een uitpuilende bankrekening nodig, want voor het ‘instapmodelletje’, de Krug Cuvée, tel je al een slordige 150 euro neer. Maar Krugistas gaan voor the real deal. Het meest exclusief is de Clos d’Ambonnay van het zogezegde piepkleine wijngaardje. Deze terroir-champagne gaat over de toonbank voor zo’n 2000 euro. Dat is dus voor één fles van 75cl! Proseccootje dan maar?

Krug, het huis, met Krugmobile

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!