Sauternes is een onweerstaanbare dessertwijn, gemaakt van rottende druiven. Zo onappetijtelijk als dit klinkt, iets chiquer wordt het ‘edele rotting’ genoemd, zo overheerlijk smaakt het. Alleen de geur van abrikozen en honing al… Gecombineerd met Roquefort is dit het feestje waarvoor je het allemaal doet. Serveer dit tijdens je date en de buit is binnen. Geloof me!

 Rijping in grotten
Roquefort is genoemd naar het Franse dorp Roquefort-sur-Soulzon, waar de kaas (minimaal drie weken) op planken in de dorpsgrotten wordt gerijpt. De naam ‘Roquefort’ is beschermd: alleen kaas uit (de buurt van) Roquefort mag zo genoemd worden. Nu proefde ik laatst een Blue de Regalis, een beestachtig lekkere blauwader kaas gemaakt van gepasteuriseerde schapenmelk. De productiewijze en het formaat hebben veel weg van een Roquefort, maar het mag geen Roquefort heten, want in plaats dat-ie heeft gerijpt in de grotten van Roquefort, is-ie naar de Pyreneeën gebracht en daar ondergedompeld in de paraffine. Er zijn een aantal gaten aan de zijkant van de kaas geprikt, zodat er wel lucht bij kan, maar geen vocht weg kan. Dan gaat ie fermenteren van binnenuit. Ook hier dus: edele rotting! Lekker romig, fruitig, niet te zout, subtiel en elegant. Heerlijk! En dan die combi met Sauternes… Dit is 1+1=3.

Tip!
Een ware smaakexplosie creëer je door te kiezen voor wijnen die contrasteren met het gerecht, én elkaar versterken. In plaats van op zoek te gaan naar overeenkomsten in smaak, textuur of intensiteit, zoek je het juist in tegenstellingen. Je kunt het makkelijk toepassen bij gerechten met een uitgesproken smaak. Bijvoorbeeld Roquefort met dessertwijn. De suikers van de wijn verzachten het intense zout van de kaas. Een andere klassieke, niet te versmaden combinatie met dessertwijn is ganzen- of eendenlever.

Blue de Regalis is te koop via bourgondischlifestyle.nl

Château Simon Barsac Sauternes is echt een fijne Sauternes, zoet maar niet té, heel fijn en subtiel en dat voor nog geen 25 euro… een schijntje! Hij wordt geïmporteerd door www.wijnimportbart.nl

Meer lezen over Sauternes en het summum ervan, Château d’Yquem? Lees dan het artikel: ‘Hysterisch worden over Yquem, het mag gewoon’

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!