De Russische Tsaren waren al gek op de Champagnes van Louis Roederer. Al waren het wel de echt zoete varianten waar de Tsaren van in extase raakten. Het was ook Tsaar Alexander de Tweede die erop aandrong zijn Champagne te bottelen in volledig transparante flessen. Zo kon in de fles geen bom worden verstopt, tenminste, zo gaat het verhaal. Van deze fles is de huidige beroemde Prestige Cuvée Cristal afgeleid. Overigens ging Roederer er bijna aan onderdoor toen de Russische Revolutie een einde maakte aan de heerschappij der Tsaren. De enorme voorraad mierzoete Champagne bestemd voor de Tsaren in de kelders van Roederer, bleek onverkoopbaar. Roederer kwam er ternauwernood bovenop en tegenwoordig is dit een Champagnehuis met een sublieme reputatie. Misschien wel het belangrijkste wapen in de strijd zijn hun enorme voorraden wijn. Deze ‘vins de réserve’ worden gebruikt om te blenden en zo bestaat de ‘gewone’ Brut Premier uit 30% van deze oudere wijnen uit wel zes verschillende jaargangen!

Van zoet tot kurkdroog
De Tsaren van toen zouden een acute maagperforatie oplopen als ze de Brut Nature van Roederer zouden drinken. Want: kurkdroog! Begin 1900 werd er aan de gemiddelde Champagne nog 150 gram suiker per liter toegevoegd. Tegenwoordig is dat 9 gram voor de belangrijkste stijl, de brut. Brut Nature is de allerdroogste stijl. Dat komt doordat er geen suiker is toegevoegd. Tot nu toe heeft Roederer alleen een Brut Nature 2006 en een 2009 op de markt gebracht. Zonnige, warme jaren. De druiven moeten namelijk perfect rijp zijn om Champagne te produceren die én geen malolactische gisting heeft gehad (een bacteriologisch proces waarbij harde appelzuren door melkzuurbacteriën worden omgezet in zachtere melkzuren) én geen dosage heeft en toch soepel, zacht en rijp smaakt met aroma’s van exotisch fruit. Dit is puur natuur, als een vrouw zonder make-up. Loepzuiver, energiek, geconcentreerd. En als je houdt van zo’n droge stijl, is deze Champagne echt iets voor jou!

Lekker met een gegrild kippetje
De Brut Nature combineert subliem met oesters en kaviaar, maar ook met een gegrild kippetje of een stukje Parmezaan. En dat komt door de ongelofelijke strakheid van de wijn. Steek je neus in het glas en je ruikt oesterschelpen en de ziltigheid van zee. Bij wijnspijs combinaties kijken mensen vaak naar de smaak van een gerecht, maar bijna net zo belangrijk is de structuur, het mondgevoel. Parmaham is hierom ook zo’n mooie combinatie. Extra pluspunt: het prachtige,  door Philippe Starck ontworpen etiket.
Louis Roederer, Brut Nature 2009 | € 65 | walravensax.nl

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!