Sharing is caring bij een Indonesische rijsttafel, maar pairing zeker ook! Want hoewel sommige wijnspijs-combinaties easy peasy zijn, zoals oesters & Chablis en truffels & Barolo, wordt het bij een uitgebreide Indonesische rijsttafel vol (pittige) kruiden en uiteenlopende smaken iets ingewikkelder. Bij het Amsterdamse Mama Makan weten ze wel raad met food and wine pairing. Selamat Makan!

Vanaf de bar kijk je zo de open keuken in

Mama Makan is het huisrestaurant van het Amsterdamse Hyatt Regency Hotel in de Plantagebuurt met Artis iets verderop. Het interieur is prachtig. Door het vele groen en hout heb je het gevoel midden in de tropen te zitten. En zo’n ticket to the tropics, daar maak je ons heel blij mee! Helemaal als de vrolijke serveerster ook nog eens met een fles Moët onze kant op komt. ‘Om jullie eetlust op gang te brengen’, zegt ze, terwijl ze onze glazen royaal vol schenkt met champagne. Niet dat dit nodig is; uit de open keuken komen heerlijke oriëntaalse geuren en lustopwekkende gerechtjes. We like!

Bubbels & spices: dat kan dus altijd
Mousserende wijnen, als champagne en cava bijvoorbeeld, zijn niet alleen eetlust-opwekkend, ze kunnen ook heel goed bij gekruid eten. De sprankelende zuren en het koolzuur kunnen heel wat aan. Dat blijkt wel bij de soep die als voorafje op tafel komt: de Indonesische groentesoep Sop Sayuran met kaffir limoenblaadjes, kurkuma en kokos. De kleuren knallen de kom uit en wat is dit een geweldig gerecht! Zo’n soep die helpt bij liefdesverdriet. Romig en troostrijk. Met net dat beetje pit om jezelf een schop onder je kont te geven. Want nobody loves you when you’re down and out, zoals John Lennon zong.

Bubbels houden van de Aziatische keuken!

Frisse en fruitige witte wijnen temperen de boel
Daarna worden we getrakteerd op een veelvoud aan kommetjes en schaaltjes vol Indonesische heerlijkheden als Gado Gado (groentesalade met ei, tempeh en pindasaus), Tahu Kalas (gebakken tofu met kruidige kurkuma saus), kipsaté en Ikan Goreng Sambal Matah (gebakken zeebaars met sambal van sjalot, limoen en chili). Bepaalde specerijen, als kurkuma en kerrie, en andere prominente smaakmakers, als sambal en chili pasta, zijn behoorlijk invloedrijk. Probeer daar maar eens een geschikte wijn bij te vinden. Want de aroma’s van deze gerechten zijn zo intens, dat ze de aroma’s van bepaalde wijnen volledig overschaduwen. Maar no span, want er zijn wijnen die heel goed passen bij de Aziatische keuken: witte wijnen die hoog zijn in zuren, zoals Sauvignon Blanc, Pinot Gris en Spaanse Albariños doen het heel goed, net als aromatische, lichtzoete wijnen met uitgesproken fruitaroma’s, zoals Gewürztraminer of lichtzoete Rieslings (uit de Elzas bijvoorbeeld).

Aromatische witte wijnen en witte wijnen die hoog zijn in zuren pairen heel goed

Het zijn wijnen die het gerecht omarmen en een beetje temperen tegelijkertijd. Bij Mama Makan snappen ze dat. Zo serveren ze bij de eerste ronde van de rijsttafel (yep, more to come!) misschien wel de lekkerste wijn van Hollandse bodem: Cuvée XII van Apostehoeve (jaargang 2017). Deze lichte, fruitige, sappige en zelfs een beetje exotische wijn ruikt heerlijk naar abrikoos en peer en doet, hoewel het een droge wijn is, toch een beetje zoetig aan. Perfect bij de pittige hapjes!

Laat je niet afschrikken door de uitgebreide smaakwaaier, je kunt hier prima wijn bij drinken!

Fruitige rode wijnen doen het ook goed
We waren al gewaarschuwd: dit was pas ronde één. Daar komt alweer een nieuw dienblad aan vol geurende en dampende schaaltjes. Fijn trouwens dat er zoveel vegetarische (en zelfs vegan) gerechten zijn in de Indonesische keuken, zoals Terong Sambal Balado: gefrituurde aubergine met daarbovenop een flinke dot chilisaus en Tumis Pak Choy, gewokte paksoi met chili. Wine pairing lastig hierbij? Nee hoor! Je kunt hier bijvoorbeeld heel goed rosé bij drinken. Bij een rijsttafel komen natuurlijk ook verschillende vleesgerechtjes op tafel. Zoals Gulai Kambing, een heerlijk stoofpotje van lam met kokos, limoen en gember, en Rendang Daging, gesmoord rundvlees in een pittige kokossaus. Bij vlees willen we wel iets roods drinken (noem ons ouderwets). Tannineuze wijnen als Cabernet Sauvignon en Merlot, verliezen het gevecht met deze sterke smaken; de wijnen worden er bitter van. Maar sappige, fruitige rode wijnen met een laag tanninegehalte kunnen een heerlijke pairing zijn. Beaujolais en Pinot Noir hebben helemaal geen moeite met de kruidige Aziatische keuken.

Pinot Noir heeft geen moeite met al die kruidige smaakmakers

Dit bewijst ook de Nieuw-Zeelandse Pinot Noir van topwijnhuis Esk Valley. Pinot Noir is overigens nooit voordelig. Van goede Bourgogne is dat bekend, maar voor Pinots uit den verre, zoals deze uit Marlborough, het grootste wijnbouwgebied van Nieuw-Zeeland, is dat eigenlijk niet anders. Wat een verrassing dus dat deze puike Pinot voor 47 euro op de kaart staat. Dit is namelijk een geweldige wijn! Met alles erop en eraan en mooi in balans. Het kenmerkende rode fruit (kersen, aardbeien), hier en daar een bloemetje en dan die opwekkende en zuiverende zuren… Die fles (jaargang 2016) gaat met gemak leeg, willen we maar zeggen. Voor het dessert, huisgemaakt ijs, hebben we echt geen plek meer. Niet erg, we komen graag nog een keer terug! Met de wijn bij het dessert zit het wel snor: er staat een fijne Moscato d’Asti op de kaart. Mousserend, met mooie zuren en een beetje zoet. Zo’n lichte verfrissing is fijn na een uitgebreid diner!

Locatie: Spinozastraat 61 | Amsterdam
mamamakan.com

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!