Hou je van Italië en ben je een wijnliefhebber, dan weet je het vast wel: elke streek heeft zo zijn eigen fijne witte druiven. Van verdicchio in De Marken, cortese in Piëmonte en grillo in Sicilië. Wacht even, grillo zei je? Is dat niet die ongecompliceerde sappig-frisse wijn die het altijd goed doet als vrolijke borrelwijn, terraswijn en lekkere lichte-lunch wijn? Si!

Handig: grillo houdt wel van een beetje hitte

Grillo kan moeiteloos uren bakken
In het diepe zuiden van Italië is het natuurlijk een vereiste dat druiven goed in de hitte gedijen. Grillo, een kruising van Catarratto en Moscato di Alessandria (Zibibbo) druiven, doet precies dat. De druif, in het Siciliaans noemen ze ‘m riddu, werd ooit uitsluitend gebruikt in de productie van de beroemde Siciliaanse versterkte wijn Marsala en was bijna van de aardbodem verdwenen. Bijna. Want dankzij Marsala-producent Marco de Bartoli heeft grillo de afgelopen 25 jaar een heuse revival doorgemaakt. Marco zag de potentie van de druif om juist ook droge wijnen te maken, naast de zoete Marsala’s.

Is het Sauvignon Blanc?
Dat kun je dus denken, tijdens een blindproeverij. Want in sommige gedaantes doet Grillo aan Sauvignon Blanc denken met z’n grapefruit- en kruidenaroma. Dan heb je ook wel een heel aromatisch exemplaar te pakken. Maar vaker, in z’n lichtere vorm, is Grillo wat ingetogener. Aromatisch zonder opdringerig te zijn. En komt Grillo van wijngaarden die dicht bij de zee liggen, dan proef je dat meteen; het zijn wijnen met een uitgesproken salty karakter. Hoe dan ook: de meeste Grillo’s hebben een lekker fijn bittertje en sappige zuren, waardoor je steeds verlangt naar een volgende slok. Dat is dan ook meteen het enige nadeel van Grillo: voor je het weet is de fles leeg.

Lekker joh, drink deze zelf eens leeg
Bij Villa Fattoria bestelden we de Donnafugata Sur Sur, 2017 (€ 15,50 | fattoria.nl) Een bloot voetje, een wapperende rokje; het etiket ademt een en al voorjaar uit. Laat dat nou net onze favoriete periode in het jaar zijn! En ja hoor, zodra we de fles ontkurken waait de heerlijke geur van lentebloemen, citrus, en perziken ons tegemoet. Dan een slok. Zacht en rond met mooie, frisse zuren. Een beetje tropisch ook, met dat vleugje ananas. Mag het alsjeblieft eeuwig lente zijn?

Bij Grillo kun je heerlijk eten. Van foccacia tot arancini, de typische Siciliaanse gefrituurde risottoballetjes

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!