Voor veel mensen is uit eten gaan een totaalbeleving. Met die gedachte togen we naar het Haagse Hofkwartier waar onlangs Restaurant Zheng zijn deuren opende. Bij binnenkomst in dit prachtige keizerrijk is het meteen duidelijk: dit wordt niet een gewoon avondje Chinezen. Terwijl we aan de bar een alcoholvrije cocktail op basis van de Aziatische citrusvrucht yuzu drinken, wordt ons uitgelegd dat bij Zheng alles draait om eeuwenoude Chinese rituelen, kunst, cultuur en gezondheid.

Alleen deze bar al… en dan moet het mooiste nog beginnen!

Oude Chinese ceremonies herleven
Inspiratiebron: het uitgebreide banket (van 120 gerechten!) dat in het keizerrijk China daags na Nieuwjaar volgens oude ceremonies werd geserveerd aan de belangrijkste ambtenaren. Voor een restaurantbezoek zijn honderd plus gerechten wat veel, dus wordt er hier een ceremonieel menu geserveerd dat bestaat uit 12 zogenaamde chapters.

We vielen als een blok voor het betoverende interieur

Elk hoofdstuk belicht een andere Chinese kooktechniek, waaronder stomen, roosteren en Chinees fondue en verhaalt ook over cultuur en gezondheid. En dat blijkt eenmaal aan tafel opletten geblazen. In een vier uur durend spektakel worden we omvergeblazen door een schat aan waanzinnig, speciaal voor Zheng gemaakt servies, prachtige gerechten, culturele achtergronden bij de gebruikte kooktechnieken en verschillende kunstobjecten die bij ieder chapter op tafel gepresenteerd worden. Zo verschijnt er bij chapter 8, Himalayan Pigeon genaamd, een Chinees telraam op tafel, en wordt uitgelegd dat de (voortreffelijk gebakken!) Anjou-duif een positief effect heeft op de bloedcirculatie en hersenen. Dit kun je overigens allemaal nog uitgebreider middels een QR-code teruglezen.

Elk chapter is een nieuwe ervaring van smaken

Van deze Wagyu, malser dan mals, dromen we nog steeds..

Op sterrenniveau
Los van alle informatie en het visuele schouwspel wordt hier op sterrenniveau gekookt. Bijzonder zijn de onverwachte twists, zoals bij de Chuan Chuan Xiang, een gerecht waarbij je tong gaat tintelen (chapter 3: Zen Life, tonijn, positief effect op oog en hersenen). Uitgesproken smaken (veel umami en spicy-umami) en ingrediënten die je in Nederland niet vindt, zoals fingerlemon (bijnaam: citroen kaviaar), maakt Zheng tot een Chinees restaurant dat uniek is in zijn soort. Voor een Babi Pangang met zoutzure saus ben je hier niet aan het goede adres. Maar als je op hoog niveau wilt tafelen, mét aandacht voor lijf en leden en een brokje cultuur, is dit jouw tempel.

8-chapters € 126 p/p
restaurantzheng.com

Van gerechten tot servies, alles is hier van een adembenemende schoonheid. Zheng is een ervaring om nooit te vergeten!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!