Het zal wel komen doordat de echtgenoot niet van koken houdt dat ik heimelijk verliefd ben op zo ongeveer iedereen die mij iets lekkers voorschotelt. Chef-kok Wim Severein is mijn nieuwste object of affection. Want oh boy, wat kan hij koken! Met een aantal culinaire types ging ik voorproeven in zijn ‘The Millèn’ en daar ben ik dus behoorlijk vol van…

In tegenstelling tot de echtgenoot weet Wim wel hoe hij een visje moet fileren

Ook leuk voor Ajax-fans
Maar mag ik het eerst even over mijn opa hebben? Hij was een ongelofelijk Ajax-fan. Zo eentje die wilde dat zijn as uitgestrooid zou worden over de middenstip van de Amsterdam Arena. Bijkomend nadeel was dat hij nooit naar Rotterdam ging, want Feyenoord. Ja, zijn clubliefde zat nogal diep. Ik moet dus altijd aan mijn opa denken als ik naar Roffa ga. (Roffa! Hij moest eens weten dat ik de stad waar hij nooit kwam liefkozend ‘Roffa’ noem…!). Just can’t help it; ik hou van Rotterdam. Een van de redenen is dat er zo ongelofelijk veel leuke restaurants zijn, van simpel tot high-end. ‘The Millèn’, op de eerste etage van het Marriott Hotel in de Millenniumtoren, tegenover het Rotterdamse centraal station, valt in de laatste categorie.

Entreetje hoor!

Geen flipperkast op je bord, wel pure smaken
Wim, bekend van voormalig sterrenrestaurant Wereldmuseum in Rotterdam, is nogal on trend: als sterrenchef een restaurant openen in een luxe hotel op een vooraanstaande, grootstedelijke locatie, het is internationaal gaande.

Wat The Millèn zo goed maakt is dat de gerechten – die er prachtig uitzien! –  heel puur en herkenbaar zijn. Geen gedoe op je bord en geen flipperkast aan smaken, maar eerlijke en authentieke smaken die nergens overheersen. Codewoord: balans. En dat is fijn, want als gerechten uit balans zijn, is uit eten heel vermoeiend. En uiteraard wordt er gekookt met seizoen producten, wat iedere maand een nieuwe menukaart oplevert. Een absoluut hoogtepunt op de huidige kaart is de gegrilde rode mul met venkel, tomaat en subtiele stukjes ansjovis Cantábrico. En die ansjovis geeft net dat kleine extra beetje kick aan de perfect gegaarde rode mul.

En zie je dat bloemetje liggen links op de vis? Dat was me toch funky! Smaakte naar dropanijs.

Erbij: Timorasso uit Piemonte
Sommelier Wendy Elsink schenkt er een witte Timorasso van Vigneti Massa bij. Jammer dat je Timorasso zo weinig tegenkomt, want het is een verdomd lekkere wijn, gemaakt van de gelijknamige lokale Piemontese druif timorasso, die rijke en aromatische wijnen aflevert. Soms doen de aroma’s zelfs aan Riesling denken, met goede zuren. Deze Timorasso is heerlijk om zo te drinken met z’n aroma’s van perzik en peer en lekkere zuren, maar is door het krachtige karakter een puike pairing bij dit stevige visgerecht. Sowieso hulde voor de wijnkeuzes bij de gerechten, want die blijken keer op keer een schot in de roos. Instant idolaat was ik van de Albariño van Quinta Toucedo uit het Spaanse Galicië. Een waanzinnige ziltige wijn waar het fruit vanaf spat! Een match made in heaven met de schol.

Deze wijn… wat een vondst!

Het gerecht maakt de wijn nóg mooier
Dat geldt ook voor de wijnspijs-combinatie waarmee we onze lunch afsluiten. De Brauneberger Juffer Riesling Auslese uit 2002, een zoete, fruitige dessertwijn van volrijpe druiven, geschonken bij het dessert van wilde perzik, pavlova, kokos en roos, wordt in combinatie met het dessert zelfs lekkerder dan zo solo. Wat is dat toch altijd geweldig om te ervaren hoe een gerecht een wijn naar een nog hoger plan kan tillen! Denk je dat je niet van zoete wijn houdt, dan moet je zeker eens een mooie Auslese als deze proberen: door de tintelende zuren zijn ook de (zelfs super) zoete varianten vaak waanzinnig levendig en speels.

Zoet + Zoet = Hemels

Prachtig uitzicht op het CS
Eten: check, wijnen: check, maar de locatie, in het hart van het Rotterdam Central District, en het uitzicht zijn ook nogal check. Afhankelijk waar je zit kijk je uit over de open keuken of op het Rotterdamse centraal station. Wedden dat Wim er straks nog veel meer aanbidders bij krijgt? Waarschijnlijk ook een die hem een ster gaat geven… | restaurantthemillen.nl

Lekker rijtje!

Ik dook ook nog even de prachtige klimaatkast in. Helaas werd ik tegengehouden en moest ik mijn Latour en Rotschild weer inleveren. Verder niets te klagen. The Millèn is een geweldige aanwinst in het geweldige Rotterdam!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!