Desserts zijn vaak de grootste uitdaging als het gaat om mooie wijn-spijs combinaties. IJs is echt een lastige. Sorbetijs – op waterbasis – wil nog wel eens mooi combineren met een lichte dessertwijn, eventueel één met een fijne bubbel. Roomijs combineren met wijn is een mission impossible, vanwege de volle, vette smaak van het room en de grote hoeveelheid suiker.

Banyuls met chocolade
Met de combinatie fruit – dat zowel licht is als mooie zuren heeft – en wijn kun je je echter echt uitleven! Vooral de Duitse dessertwijn Beerenauslese, die een uniek evenwicht heeft tussen restzoet en zuren, en de Italiaanse zoete wijn Moscato d’Asti halen het beste in het fruit naar boven. De Moscato d’Asti is lichtzoet van smaak, heeft mooie zuren en is mousserend. Deze lichte verfrissing heeft slechts zo’n 5,5% alcohol, ook fijn na een uitgebreid diner!
Bij (pure) chocola is er een maar één geschikte wijnpartner: Banyuls. Deze versterkte wijn uit Zuid-Frankrijk is meestal tood van kleur, maar kan ook wit of rosé zijn. Hij geurt en smaakt naar pruimencompote en cacao en in combinatie met chocola staat hij garant voor een ware smaaksensatie. Wel een gaatje overhouden als je hiervoor kiest!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!