Geen enkele drank roept meer de associatie op van voorjaar, de opening van het terrasseizoen en elke dag rokjes dag dan rosé. Als de lente begint, komt de verkoop van de rosé uit zijn winterslaap. Op terrasjes wordt het zoveel geschonken dat rosé wordt gezien als dé wijn voor in de zon. Maar wist je dat rosé ook een geweldige wijn is om bij te eten?

Rosé uit… Libanon! Bij Château Musar maken ze twee stijlen, een jonge, frisse variant en een zware jongen. En daar kun je perfect bij eten! Van fingerfood en lichte salades bij de lichte rosé tot een kruidige Mediterraanse tajine bij de complexere rosé. Leef je uit!

Rosado met aioli, lekker!
Sterker nog, rosé’s kunnen soms matchen waar rode en witte wijnen het laten afweten. Zo kan een rosé heerlijk zijn bij een lokale pain de campagne gedoopt in een pittige aioli. Veel Aziatisch eten combineert uitstekend, juist ook de pittige gerechten, een maaltijdsalade, tapas, Provençaalse gerechten… Zoek niet verder maar ga voor een vrolijke rosé. En die hoeft echt niet alleen uit de Provence te komen – van Spaanse Rosado’s, Duitse Weissherbst, tot die uit Kroatië, Uruguay, Libanon, het Verenigd Koninkrijk en Thailand; allemaal maken ze rosé! Van bekende en onbekende druivenrassen en in allerlei stijlen. Want niet alleen de kleur van rosé kan veel kanten opschieten, rosé kan volledig droog zijn, mierzoet of elke variant ertussen. Er is stille rosé, petillant en volledig mousserend. Van vedergewichtjes voor lange, luie loungefeesten aan het strand tot gespierde types om (stevig) bij te eten; er bestaat een rosé voor elk moment, ieder seizoen en elk type wijndrinker. Experimenteer en laat je verrassen!

 

P.S. Het gerechtje van de foto: Merenque van rode biet met balsamico ui en bietencrème bij restaurantbijqunis.nl

 

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!