Een broodje Döner. Dat is dus niet alleen lekker na het uitgaan, maar ook gewoon ervoor! Maar wat drink je daar dan bij? Dat kan een lastige vraag zijn, zeker als je ook nog voor een spicy Döner kiest. Dan heb je een gerecht waarvan de aroma’s zo intens zijn dat ze de aroma’s van een wijn volledig overschaduwen. Bij gerechten met een zeer uitgesproken smaak, zoals een pittig gekruide Thaise curry, of een spicy Döner, daar drink je geen verfijnde wijn bij. Kies juist voor een lichtzoete, aromatische, witte wijn, zoals Gewürztraminer of (lichtzoete) Riesling; frisse, fruitige wijn, die het gerecht omarmt en een beetje tempert tegelijkertijd. Of een nog spannendere variant: Libanees wit!

Make wine, not war
Libanese wijn. Je hoort er niet vaak over en weinig mensen kennen het. En toch is het de bakermat van de moderne wijncultuur: ruim zesduizend jaar geleden maakten de Feniciërs wijn in het Bijbelse land Kanaän, waar Libanon onderdeel van was. De eerste wijnhandelaren zorgden ook voor de verspreiding ervan, onder andere naar Egypte, Rome en Griekenland. Ook in de middeleeuwen vinden Libanese wijnen hun weg naar buiten, met name naar Europa.

Maar wanneer in de 16e eeuw het Ottomaanse rijk ontstaat wordt wijn drinken verboden, behalve voor religieuze doeleinden. Een bepalend jaartal is 1857, wanneer Jezuïeten uit Ksara nieuwe druivenvariëteiten en productiemethoden uit het door Frankrijk gekoloniseerde Algerije introduceren. Het vormt de basis van de huidige Libanese wijnindustrie. Na de Tweede Wereldoorlog hebben de Fransen een sterke invloed in Beiroet en dat heeft een positief effect op de wijnindustrie. Deze renaissance in de wijnbouw wordt een halt toegeroepen door de burgeroorlog die het land tussen 1975 en 1990 in z’n greep houdt: een zwarte pagina in de Libanese geschiedenis. Dat er vijandige tanks door de wijngaard van Château Musar reden en de kogels om de oren vlogen – ze bleven altijd en met gevaar voor eigen leven wijn produceren. En met succes: de aromatische wijnen van Musar worden tot de absolute wereldtop gerekend.

De wijngaarden van Musar liggen in de lange, smalle Bekavallei. Die is van noord naar zuid zo’n 120 kilometer lang en ligt ingeklemd tussen het Libanon- en Anti-Libanongebergte. Hier komt 90 procent van de totale Libanese wijnproductie vandaan.

Een explosieve combinatie
Een spicy broodje Döner met een glas volle, op hout gelegen witte wijn van Musar is echt een explosieve combinatie. Als in: verrassend lekker knallend in je mond! De wijn is gemaakt van de twee lokale druiven obaideh en merwah. Krachtig, met van alles erin – salie, noten, citroen – maar ook met frisse zuren. Intens om zo te drinken én helemaal om bij te eten: die kruidigheid en frisse zuren – en bespeuren we in de verte ook ook ergens een klein zoetje? – maken het een wereldse combi!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!