Direct boven Verona, de stad van liefjes Romeo en Julia, liggen de wijngaarden van Valpolicella. Eind september, begin oktober worden de liefdestrossen voor Amarone geplukt. Deze amoureuze krachtpatser is gemaakt van een blend van druiven, met de lokale corvina in de hoofdrol, die na een zorgvuldige selectie worden gedroogd. Vroeger, en bij sommige producenten nog steeds, gebeurde dit indrogen op zolders, met de druiven op stromatten of bamboerekken. Door de ramen op deze zolders open te laten waait de wind door de ruimtes en drogen de druiven. Voor de efficiëntie en het voorkomen van rot gebruiken veel wijnmakers nu ook wel speciale droogruimtes. Hier verliezen de druiven een groot deel van hun vocht en krijgen meer concentratie. De daarop volgende vergisting zorgt ervoor dat de suikers in alcohol worden omgezet totdat de wijn droog is. Na de rijping is het smullen geblazen. Want Amarones zijn dik, groot, fluwelig, zwoel en geconcentreerd. O amore!

 Oud en zoooo lekker!
Door het volle, rijke karakter en alcoholgehalte is Amarone een ideale bewaarwijn. Dit prachtexemplaar is meer dan vijftig jaar oud heeft een absoluut wow-effect. De geur doet denken aan port, wat een zwoele verleiding! Had Amarone al langer bestaan, dan kun je er vergif op innemen dat Romeo het zijn Julia had geschonken!

Bertani Recioto della Valpolicella Amarone Classico Superiore 1964. Een wijn met wow-effect!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!