Voor € 13.000 werd ie geveild, in 1995 bij veilinghuis Sotheby’s. Een 6 liter fles (Methuselah) van deze moeder der prestige cuvées: Louis Roederer Cristal Brut 1990. Het is dan ook een van de duurste Champagnes ooit geveild. Je vraagt je misschien af: what’s up with that?! Nou dit dus: Cristal is de Bugatti Veyron onder de bubbels. Een absurd lekkere Champagne met een spannende geschiedenis en ooit aanbeden door Jay-Z.

Een brouwseltje voor de keizers
In 2002 kreeg Cristal een perfecte 100-punts score van Wine & Spirits Magazine, een vrijwel onmogelijke prestatie voor zelfs de meest prestigieuze wijnen. Maar deze Champagne is dan ook echt de top van de top! Cristal werd voor het eerst geserveerd tijdens de Wereldtentoonstelling in Parijs op 7 juni 1867 als een op maat gemaakt brouwsel tijdens het ‘Diner van de Drie Keizers’ met de Russische Tsaar Alexander II, zijn zoon (de latere Tsaar Alexander II) en de Duitse keizer Wilhelm II. De Franse chef-kok Adolphe Dugléré kreeg carte blanche om het meest extravagante en onvergetelijke diner ooit te maken – en daar hoorde natuurlijk ook wijnen van formaat bij.

De Champagne was gemaakt door de jonge Louis Roederer, en was diepgoud van kleur. Om dit te laten zien werd de wijn geserveerd in een kristallen fles. Tsaar Alexander II raakte onmiddellijk in vervoering van de Champagne van Louis Roederer en nog geen tien jaar later, in 1876, zag Cristal echt het levenslicht toen Roederer speciaal voor de Tsaar Cristal in grote hoeveelheden ging bottelen. Toen Rusland minder stabiel werd en Alexander II de dood vreesde, beval hij dat zijn Champagne helder en met een platte bodem gebotteld moest worden om te zorgen dat er geen bommen onder de flessen werden geplaatst. Nog altijd heeft de fles geen ziel, maar een platte bodem.

Niet alleen de lievelingsbubbel van Tsaren
Cristal verwierf grote bekendheid door Jay-Z. Hij was er dol op, schonk het in zijn 40/40 Clubs in Manhattan en Atlantic City en Cristal kwam veelvuldig voor in zijn lyrics. Kwam. Want in 2006 was de liefde in een klap over toen Roederers managing director Federic Rouzard zei dat hij niet zo blij was dat Roederer met hiphop werd geassocieerd. Jay-Z werd nooit meer met Cristal gezien, schrapte Cristal uit al zijn songs en dronk voortaan de driehonderd-dollar-per-fles kostende Armand de Brignac ‘Ace of Spades’, een merk dat hij nu zelfs bezit.

Ook Tupac hield van Cristal. Hij creëerde er een cocktail mee, de ‘Thug Passion’, een combinatie van Alizé Gold Passion (een likeur op basis van wodka en passievrucht) en Cristal. Waren ze bij Roederer vast ook niet heel gelukkig mee…

Exclusief en prijzig (helaas)
De flessen van Cristal liggen minimaal zes jaar te rijpen in de kelders van Roederer, maar het resultaat mag er dan ook zijn: een absurd lekker glas bubbels, gemaakt van chardonnay en pinot noir, verfrissende en verfijnd, zijdezacht, perfect in balans en ongelofelijk geraffineerd! Eigenlijk is het elke dag Champagnedag, maar Cristal is zo exclusief en prijzig dat de kurken helaas niet iedere dag om mijn oren vliegen. Mocht je ooit in de gelegenheid zijn: drink zo’n fles.
You’re gonna love it!
Louis Roederer Cristal 2009 | € 215 | o.a. www.gall.nl

En dit aten en dronken de drie keizers in 1867

 

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!