Oude wereld en nieuwe wereld. Klinkt misschien wat ouderwets, maar het is in de wijnwereld nog altijd dé manier om onderscheid te maken tussen wijnen uit bakermat Europa en alle ‘nieuwe’ wijnlanden daarbuiten, waar de wijnbouw door de Europese kolonisten geïntroduceerd is. Het grootste deel van alle wijn wordt gemaakt in Europa. Acht Europese landen staan in de top 15 van wijnproducerende landen, aangevoerd door Italië, Frankrijk en Spanje. Nieuwe wereldlanden zijn alle wijnproducerende landen buiten Europa. Ze zijn weliswaar groter, maar maken minder wijn. Buiten Europa wordt in de VS de meeste wijn geproduceerd. De verschillen tussen deze wijnwerelden zitten ‘m niet alleen in de ligging en het klimaat, ook culturele aspecten spelen een belangrijke rol. Kortom: een wereld van verschil, die we (generaliserend) in kaart brengen!

[Gepubliceerd in WINELIFE Magazine, 2016]

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!