Over smaak valt te niet twisten, over een ding zijn wijnliefhebbers van over de hele wereld het met elkaar eens: de Dourovallei is één van de spectaculairste wijnlandschappen ter wereld. Dat komt doordat de wijngaarden in deze vallei, quintas genaamd, vanwege de steile hellingen in terrasvorm zijn aangelegd. Het levert een werkelijk adembenemende schoonheid op. Port is zonder twijfel Portugal’s grootste troef, en die komt hier vandaan.

Maar er wordt meer gemaakt! Ruig rood, bijvoorbeeld van de Touriga Nacional, een geliefde druif omdat hij structuur en kracht geeft. Je ruikt en proeft veel zwart fruit (zwarte bes, braam, bosbes), maar ook de geur van een nieuwe leren handtas en kruiden. De druif zorgt voor flinke tannines, concentratie en complexiteit, eigenschappen waar je donders goed bij kunt eten. Bovendien kunnen ze mooi ouderen. Touriga Nacional wordt niet voor niets wel Portugal’s mooiste druif genoemd en ook in de rest van de wereld is hij niet onopgemerkt gebleven, ook in Australië en de Verenigde Staten staat hij aangeplant. Touriga Nacional doet het goed in een fles met andere druiven, Portugezen zijn nou eenmaal gek op blenden. En dan kom je nog andere exotische namen tegen op het etiket, zoals Alfrocheiro, Castelão en Alicante Bouschet. Wat je hierbij eet? Gegrilde, geroosterde, gestoofde en gekruide gerechten. Zet een herfstige stoofpot op tafel, braad een mooie lamsbout, bereid een mooi wildgerecht.

À sua saúde!

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!