Op anderhalf uur vliegen van Buenos Aires ligt de Argentijnse wijnhoofdstad Mendoza. Hier wordt, in de schaduw van de met sneeuw bedekte Andes, 70% van de Argentijnse wijn geproduceerd. Landend op de luchthaven bevind je je al tussen de wijngaarden en als je het gebied binnenrijdt over prachtige, glooiende lanen onder tunnels van bomen door, kom je altijd wel langs een van de duizend (!) wijnhuizen. Sommige zijn ouderwetse wijngoederen, andere ultramoderne architectonische meesterwerken. Het paradepaardje? Malbec! Dat Malbec fans over de hele wereld heeft is niet verwonderlijk. Veel mensen houden van de lekkere sappige wijnen met veel donker en rood fruit, als bramen en bessen, flink wat specerijen (vanille, kaneel) en een fluwelig mondgevoel. Het type Malbec is afhankelijk van de plek waar de druiven vandaan komen. Ooit was dit een van de belangrijkste druiven van Bordeaux, maar dat is helemaal voorbij, malbec voelt zich nu eenmaal het meest thuis in een warm en droog klimaat. Emigranten namen de druif mee naar Argentinië en daar begon de zegetocht. Malbec is voor de Argentijnen wat tempranillo is voor de Spanjaarden. Dat betekent dat ze er eigenlijk alles van kunnen maken in een waaier aan wijnstijlen en op elk te bedenken prijsniveau. Van fruitige rosé, lichte soepele tafelwijn en vaak zeer betaalbare houtgerijpte kwaliteitswijn tot de meest ambitieuze concentratiebom.

Sappig en wellustig
Er bestaan dus veel verschillende stijlen maar bijna altijd zijn de wijnen opvallend sappig met een zacht, wellustig mondgevoel. De kleur is vaak donker en diep paars. Het is met name ook donkergekleurd fruit dat Argentijnse Malbec in zijn smaak kenmerkt. Denk hierbij aan zwarte kers, rijpe pruim en blauwe bes. Ook kun je veel tertiaire geuren (als gevolg van lagering en oudering) aantreffen zoals zoete tabak of shag, cacao, aardse tonen en leer. In proefnotities keren ook aroma’s van viooltjes en barbecue en iets ‘vlezigs’ vaak terug. De tannines zijn meestal aanwezig maar niet overheersend en opvallend is ook vaak een zacht en vol mondgevoel. Al met al is er tegenwoordig wereldwijd een enorme schare liefhebbers te vinden voor Argentijnse malbec.

Meer drink, eet en reistips? Volg me gerust!